Blog

A plasztikai sebészet pionírjai

- 2023.01.18 -

Cimkék: férfi mellplasztika fülplasztika mellplasztika plasztikai műtét

A plasztikai sebészet pionírjai

A szépészeti beavatkozások hatalmas fejlődésen estek át az elmúlt évtizedekben, már közel sem csak egy réteg számára lehetőség az önbizalmat csorbító fizikai jellemzők megváltoztatásának a lehetősége, miközben a technológiai fejlődés a metódusokat is megreformálta. De kik voltak, akik megteremtették az alapokat?

 

A plasztikai beavatkozások múltja egészen az ókorig visszavezethető, ám a jelenlegi formájukban a középkor végén jelentek meg először az orvoslás palettáján. A korai újkorban már voltak úttörők, ám a plasztikai sebészet első jelentős alakjai a 19. század elején alkottak nagyot. A sebészet úgy általában hatalmas fejlődésen esett át, elsősorban a higiéniai szempontok előtérbe helyezésének köszönhetően a fertőtlenítés és sterilizálás jelentősen csökkentette a szövődmények kialakulását.

Szemhéjplasztika

Esztétikai és helyreállító műtétek sorát először Johann Friedrich Dieffenbach (a képen) végzett a világon, az 1792-ben született német orvos a plasztikai sebészet mellett a transzplantációk területén is korszakalkotó eljárásokat végzett. 1834-ben elsőként végzett szemhéjplasztikai műtétet a mai értelemben, ezzel az idősödéssel járó lógó szemhéj akár látást is befolyásoló problémájára talált megoldást. Több területen is végzett beavatkozásokat, a kancsalság elleni műtétei is újnak számítottak a korban.

Fülplasztika

Dieffenbach plasztikai sebészet történetében betöltött szerepét jellemzi, hogy több műfajban is első volt, 1845-ben megjelent könyvében számolt be arról, hogy elvégezte az első fülkorrekciós műtétjét. Közel száz évvel később Harold D. Gillies pedig elsőként reprodukált fülkagylót úgy, hogy a fejbőr alá bordaporcból kialakított vázat alkotott.

Bőrátültetés

A brit sebész, Sir Astley Paston Cooper egy levágott hüvelykujjból egy teljes felületű bőrátültetést hajtott végre egy amputációs csonk helyreállítása során. Az 1817-es sikeres műtéttel pedig utat mutatott a témában, amelynek nemcsak a szépészeti beavatkozások, hanem például az égési sérülések kezelése esetén is nagyon komoly szerepe lett.

Mellplasztika

Nem árulunk el meglepetést azzal, hogy a nők már a 20. századot megelőzően is elégedetlenek voltak a mellükkel, és a mellplasztika igénye ennek megfelelően már a rizsporos időkben is jelen volt. A mellnagyobbítás forradalmi időszaka azonban az 1960-as évek volt, amikor Dr. Frank Gerow és Thomas Cronin feltalálta a szilikon mellimplantátumokat. 1962-ben pedig a mai értelemben vett első mellnagyobbító műtét alanya a hatgyermekes Timmie Jean Lindsey volt, aki nagyon elégedett volt a végeredménnyel, a még ma is élő, jelenleg 91 éves nő párkapcsolatai közül akadt, aki nem is fedezte fel a titkát.

Férfi mellkorrekció

Az esztétikai beavatkozások nem a férfiak érdeklődése miatt fejlődött folyamatosan az évek, évtizedek során, természetesen elsősorban a hölgyek körében lett olyan népszerű, hogy az egyre sikeresebb és kockázatmentesebb eljárások kifejlődéséhez vezetett. Ám a férfiak is gyakran jelentkeznek plasztikai sebészeknél orvosi konzultációra olyan esetben, amikor a természetes jellemzők máshogy nem változtathatók. A gynecomastia a férfi emlőmirigyek kóros megnövekedése nem gyakori elváltozás, ám operációval helyreállítható. Kevesen tudják, de a férfiak 35 százalékát érinti, és elsősorban 50 és 69 év között fordul elő. Karl Schuchardt 1884-1885-ben áttekintette a férfi emlő új szövetképződésére vonatkozó irodalmat, és kutatásai eredményeiből három írást publikált, amelyek közül az egyik 40 esetet írt le a valódi gynecomastia példájaként. Vizsgálódásai aztán a modern férfi mellkorrekció fontos alapvetéseit határozták meg.

Folt.köv.!

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!