Ajakfeltöltés

Két ok vezethet az ajakfeltöltéshez. Az ajkak vagy eleve túl keskenyek, vagy az idő előrehaladtával apró ráncok jelennek meg körülöttük.

Ajakfeltöltés (szájfeltöltés), ajakvastagítás

Melyik a fentiek közül a helyes kifejezés? A "szájfeltöltés" biztosan nem, hiszen nem a szájat töltjük fel (azt leginkább iváskor szoktuk), hanem csak az ajkakat. Az ajakvastagítás azonban nem helytelen, mert végső soron ez a beavatkozás eredménye, legfeljebb kevésbé hangzik hivatalosan. Maradjunk tehát az ajakfeltöltés kifejezésnél.

ajakfeltoltes-topforma

Az ajakfeltöltésre két fő okból kerülhet sor:

  • Az ajkak eleve túl keskenyek.
  • A kor előrehaladtával az ajkak sorvadása miatt az ajakpíron, ill a körülötte lévő bőrön apró, finom ráncok jelennek meg.

Az ajakfeltöltés menete:

  1. Érzéstelenítés. Mivel az ajkak bőre igen sok érző idegvégződést tartalmaz, a feltöltőanyag beinjekciózása nagyon fájdalmas lehet. Ennek megelőzésére érzéstelenítést szoktunk alkalmazni. A helyi érzéstelenítés azért nem jön szóba, mert eleve felduzzasztja az ajkakat, így nehéz lenne pontosan adagolni a töltőanyagot. Ezért úgynevezett vezetéses érzéstelenítést alkalmazunk, ami az érzőideg közvetlen érzéstelenítését jelenti, hasonló módon, mint a fogászatban. A felső ajkak érzéstelenítését a szájban az íny mellé adott injekcióval érjük el, míg az alsó ajkakat az áll két odalán kívülről beadott injekcióval zsibbaszthatjuk el. Lehetőség van injekció nélküli érzéstelenítésre is, zsibbasztó krémmel bekenjük, majd leragasztjuk az ajkakat kb. 20-30 percre, de ennek hatékonysága valamivel kisebb
  2. Töltőanyag beadása. Ajakfeltöltésre számos anyag van forgalomban. Első beavatkozás esetén mindenképpen érdemes valamilyen rövidebb hatású felszívódó anyaggal dolgozni, hogy lássuk, mit lehet elérni a módszerrel. Az anyagot injekciós tű segítségével juttatjuk az ajak bőrébe. Amennyiben a páciens elégedett, a későbbiekben, az anyag felszívódása után mód van hosszabb hatású, esetleg végleges töltőanyag beadására is.
  3. Utókezelés. Az injekciót követően az ajkak felduzzadnak, érzékennyé válhatnak. A beadás napján érdemes óvatosan jegelni. Kb. 3 nap után a duzzanat lemegy. A beadott anyagtól függően esetleg a kiindulásihoz hasonló állapot jöhet létre, de nem kell megijedni, legfeljebb két hét alatt a töltőanyag kialakítja maga körül azt a tartós szöveti duzzanatot, ami az az ajak vastagodását, ill. a ráncok megszűnését eredményezi.

Ajakfeltöltésre Klinikánkon használatos töltőanyagok:

ajakfeltoltes-szajfeltoltes

Hyaluronsav és származékai: A legelterjedtebb, viszonylag „gyorsan” (kb. 6 hónap alatt) felszívódó, de nagyon biztonságos és bevált anyagok. Tartósságukat különböző kémiai és fizikai módszerekkel igyekeznek növelni, egyes termékek felezési ideje az egy évet is elérheti. Akrilátok: jelenleg ajakfeltöltésre csak lebomló változataik javasoltak, ezek felszívódása 2-3 év. A többi töltőanyag (pl. hidroxiapatit, nem lebomló akrilátok, szilikonolaj) adása ajakba nem javasolt, hegesedés, tapintható csomó kialakulása, vagy egyéb okok miatt.

Az ajakfeltöltés árak

Természetesen függ a beadandó anyag fajtájától, minőségétől, és főleg mennyiségétől. Ezért általában 1 ml folyékony implantátum árát adjuk meg, beadással együtt. További árakról itt tájékozódhat.

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!