Fülplasztika

A fülplasztika jelentése

Fülplasztikának nevezünk tágabb értelemben minden, a fülkagylón végzett esztétikai, vagy akár rekonstrukciós műtétet. Mégis, elsősorban az elálló fülek korrekcióját, azaz a fülek "fejhez simítását" értjük rajta, mivel ez a leggyakoribb műtét. Az elálló fül lehet egy- vagy kétoldali, néha a két fül mérete is eltér. Ez esetben szükség lehet az egyik fülkagyló egészének megkisebbítésére. Előfordul, hogy a fülkagyló veleszületetten vagy sérülés folytán részben, vagy teljesen hiányzik, ilyenkor fülkagyló-képző műtétek sorozatára lehet szükség. A fülcimpa műtétei is a fülplasztikákhoz sorolhatók: ritka jelenség az elálló fülcimpa, máskor a fülbevaló karikája okozta szakítás eredményez maradandó esztétikai problémát. Mindkettő jól korrigálható egy kisebb plasztikai műtéttel.

A fülplasztika műtét menete

  • A fülplasztika tipikusan ambuláns műtét, helyi érzéstelenítésben szoktuk végezni. Az érzéstelenítés néhány kis tűszárásától eltekintve a műtét nem jár fájdalommal. A metszést a fül mögött ejtjük, ezért az mindig rejtve marad, sőt, a terület jó gyógyhajlama miatt később alig lehet megtalálni. Az elálló fül deformitás két komponensből állhat. Akinek "csak" a fülkagyló porca túl széles, annak elegendő a porckimetszés. Sajnos gyakran társul hozzá a fülporc egyik hajlatának hiánya, ilyenkor ezt is képezni kell. A fül porcos vázát ezután felszívódó belső, és nem felszívódó külső öltésekkel rögzítjük. A teljes műtéti idő az elváltozás súlyosságától függően 1-2 óra.

Teendők fülplasztika műtét után

A műtét után kötést helyezünk a sebre, ill. a fület is kitamponáljuk, majd fejpántszerű pólyát helyezünk fel. Ezt néhány nap után le lehet cserélni sport-fejpántra, de a kötést ez alatt viselni kell a kb.10. napig, amikor a varratokat eltávolítjuk. Ezután már "csak" a fejpántot kell hordani, összesen kb. 4 hétig, éjjel-nappal. Hosszabb haj a pántot akár teljesen eltakarja, így az feltűnés nélkül viselhető. A sebet kb. 2 hétig nem érheti víz.

A fülplasztika műtéti kockázatai

Ez a műtéttípus az egyik legbiztonságosabb műtét, az igazán komoly szövődmények ritkák. A teljes tájékoztatás kedvéért azért leírjuk: A közvetlen műtét utáni időszakban előfordulhatnak utóvérzések, sebfertőzés, gyulladás, bőr- vagy porcelhalás, átmeneti vagy tartós bőrérzéketlenség. A későbbi szövődmények közül a kóros hegképződés, esetleg keloid, illetve a porc deformitása említhető meg.

Fájdalom, gyógyulás

A fülplasztika műtét napján az érzéstelenítő felszívódását követően mérsékelt fájdalom szokott jelentkezni, ami a szokványos, akár recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal uralható. A következő napokban a fájdalom gyorsan csökken. A varratszedés sem szokott fájni. A fülplasztika vékony hege már műtét után is alig látszik, ráadásul néhány hónap alatt ez a rejtett helyen futó, lilás-rózsaszín vonal el is halványul. A műtét esztétikai eredménye szinte azonnal érzékelhető, de a szorítópánt viselése is jelentősen befolyásolja az eredményt.

Fülplasztika műtét eredménye:

fulplasztika-elotte
fulplasztika-utan

Fülplasztika árak:

Az árakról itt tájékozódhat.

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!