Mellplasztika

Mellplasztikán sokan tévesen kizárólag a mellnagyobbító műtéteket értik. Valójában a mellplasztika gyűjtőfogalom, a mellnek az ideálistól való méretbeli vagy alaki eltéréseinek korrekcióját jelenti. Az alábbi műtéttípusok sorolhatók ide

Mellfelvarrás Mellnagyobbítás Mellkisebbítés Mell-aszimmetria

A mellplasztika fajtái:

Mellfelvarrás

Amennyiben a mell megereszkedett, "lóg", de mérete kielégítő, mellfelvarrásra van szükség. Ezt a műtétet helyi és általános érzéstelenítésben egyaránt végezzük. Lényege, hogy a saját emlőállományt újra modelláljuk, belső felszívódó öltésekkel rögzítjük, a bőrfelesleget kimetsszük, végül a sebet ún. plasztikai varrattal zárjuk. A műtét hátránya, hogy több-kevesebb látható heget hagy maga után. Előnye, hogy nem marad vissza a szervezetben idegen anyag.

Mellnagyobbítás

Ehhez szilikon-implantátumot (mellprotézist) használunk. A mellnagyobbító műtét nagy vonalakban így zajlik: az előre megbeszélt helyen (mell alatt, vagy a bimbó körül, esetleg a hónaljban) bőrmetszést ejtünk, majd kialakítjuk az implantátumnak megfelelő méretű üreget. Behelyezzük az implantátumot , majd összevarrjuk a különböző rétegeket. A mellnagyobbítás önmagában kevés heggel jár, többnyire 4-5 cm-es metszésből behelyezhető az ennél jóval nagyobb átmérőjű, de rugalmas mellprotézis. Néha ezt a műtéti megoldást választjuk akkor is, amikor a mellek megereszkedése mérsékelt, az implantátum beültetésével ugyanis nagyobb hegek nélkül is feszes, szép formájú melleket tudunk elérni.

Kombinált

Terhesség ill. szoptatás után kialakuló emlősorvadás kapcsán gyakran van szükség a két fenti beavatkozásra (Kombinált mellplasztika: mellfelvarrás + mellnagyobbítás együtt): Ez lehet kétlépcsős műtét, melynél első ülésben a mellfelvarrást végezzük el, majd bizonyos idő elteltével beültetjük az implantátumot. Bár ez az egyszerűbb, könnyebben tervezhető megoldás, a TopForma Plasztikai Sebészeten - szem előtt tartva a páciens egyéb szempontjait - törekszünk az egy ülésben történő teljes esztétikai helyreállításra. Ilyenkor a mellfelvarráshoz szükséges metszésből behelyezzük az implantátumot is

Mellkisebbítés

A túl nagy mellek is okozhatnak panaszt: hátfájást, bőrgyulladást, gombás folyamatot, vagy egyszerűen csak esztétikai hátrányt. Ezekben az esetekben a mellplasztika emlőredukciót (mellkisebbítést) jelent.

Mell-aszimmetria

Akinek nem egyformák a mellei (emlő-aszimmetria), azon az aszimmetria-korrekció segíthet. Ebben az esetben a mellplasztika jelentheti a nagyobb mell hozzáigazítását a kisebbhez, (redukciós műtét), a kisebb mell megnagyobbítását, féloldali vagy kétoldali mellfelvarrást, vagy a fenti eljárások kombinációját.

Csőmell

A mell alaki eltérései között szerepel az úgynevezett "csőmell" (tubuláris emlő) jelensége is. Itt a mellplasztika nem jár feltétlenül a mell méretének változásával. A mell alakját speciális műtéttechnikával lehet korrigálni, ami többnyire csak a bimbóudvar körüli körkörös heggel jár. Máskor mellnagyobbítással is kombináljuk.

Kiknél indokolt a mellplasztika?

  • Ha röviden akarjuk megfogalmazni, azoknál a nőknél, akiknél a fent leírt problémák valamelyike fennáll. Természetesen a fenti eltérések különböző mértékűek lehetnek, és az is meghatározó, hogy a páciens mennyire ítéli őket súlyosnak. Mindazonáltal a TopForma Plasztikai Sebészeten törekszünk arra, hogy csak azoknál kerüljön sor műtétre, akiknél az orvosi szemmel is indokolt.
  • Általánosan elfogadott, hogy 18 éves kor alatt lehetőség szerint nem végzünk esztétikai mellműtétet. Régen ezután a gyermekvállalási időszak következett, ezért ilyenkor nem volt érdemes a női melleken esztétikai beavatkozást végezni, mivel a terhesség és a szoptatás úgyis drasztikusan megváltoztatta az eredményt. Manapság azonban ez a kor még a tanulás, a karrierépítés, a lazább párkapcsolatok időszaka. A siker feltétele azonban sok esetben az esztétikai hátrány megszüntetése, az önbizalom helyreállítása. Ezért ma a 20-as - 30-as éveiket taposó gyermektelen nők is indokoltan választják a plasztikai műtétet. A másik nagy csoport azon nők köre, akik a terhesség és szoptatás során megereszkedett - megfogyatkozott mellüket szeretnék a régi formában viszontlátni. Számukra is csak a mellplasztika hozhatja a megoldást.

Mivel jár a mellplasztika?

mellplasztika

Legelső a konzultáció: ennek során a páciens elmondja a sebésznek elképzeléseit, majd vizsgálat következik, ezután megbeszélik a megoldási lehetőségeket, ezek előnyeit, hátrányait. Ha a páciens úgy dönt, akár a műtét időpontját is ki lehet tűzni. Ezután jön a kivizsgálás, ami egy (vagy több) újabb időpontot jelent. A beteg a műtét napján a megbeszélt időben megjelenik. Ekkor már csak némi adminisztráció van hátra, és kezdődhet a szépülés. Mellplasztika műtétet végzünk helyi érzéstelenítésben, könnyű bódításban, gerincérzéstelenítésben, vagy mélyaltatásban egyaránt. Ennek kiválasztása részben a műtét típusától, részben a páciens kívánságától függ. A műtét időtartama másfél órától akár 3-4 óráig is terjedhet, a beavatkozás mértékétől függően.

A végén speciális rögzítő melltartót helyezünk fel. Utána az ébredési időszak következik (kivéve a helyi érzéstelenítésben végzett műtéteket). A szükséges megfigyelési időszak függ az anesztéziától, néhány órától akár 24 óráig is tarthat. Ezután lehet hazamenni. A mellplasztika műtét utáni napokban több kevesebb fájdalomra kell számítani, de fájdalomcsillapítóval ez jól uralható. A TopForma Plasztikai Sebészet alapelve, hogy az operáló orvos telefonon bármikor elérhető legyen, amennyiben bármilyen panasz vagy kérdés merülne fel. A kontroll vizsgálatok szokásos időpontja: műtét után 2. vagy 3. nap., a 14. nap (varratszedés), ill. a 6. hét. Ami fontos: varratszedésig szárazon kell tartani a sebet. A kímélet kb. 6 hétig szükséges, a speciális melltartó viselése is.

A mellplasztika eredménye

Tekintve, hogy a mellplasztika a fentiekben részletezett sokféle műtét lehet, az eredmény is műtéttípusonként változó. Általában elmondható, hogy a műtét utáni időszakot az úgynevezett túlkorrekció jellemzi, azaz a mell többnyire még nagyon "fent" van. Ekkor még a sebek is elég aktívak, sőt, a varratszedéskor néha alig látható hegvonalak a következő heteben-hónapokban átmenetileg feltűnőbbek lesznek. Néhány hónap alatt azután a mell "beül" a helyére, a hegek pedig elkezdenek halványulni. A hegek végleges állapota sokban függ az egyéni gyógyhajlamtól, illetve a szövetek feszülésétől.

mellplasztika

A mellplasztika tartóssága

  • Az eredmény tartóssága szintén egyénfüggő: a kötőszövetek erőssége, a gravitáció hatása, az esetleg behelyezett implantátum helyzete ill. a testsúlyingadozás mind-mind befolyásolják. Ideális esetben akár az implantátum teljes élettartamán (10-15 év) keresztül megmarad a jó esztétikai eredmény. A terhesség ill. a szoptatás többnyire kedvezőtlenül hatnak minderre, de a szoptatás befejeztével sokszor elég egy kisebb korrekció.

Mellplasztika műtéten átesett páciensek gondozása

Erre elsősorban azoknál van szükség, ahol implantátum is került beültetésre. Ezek állapotát, helyzetét érdemes évente megvizsgálni, ami egyrészt fizikális vizsgálatot jelent, másrészt ultrahangost. A fizikális kontrollvizsgálatot plasztikai sebészünk ingyen elvégzi, az ultrahangosra beutalót ad.

Mellplasztika árak:

Vélemények

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!