Mellfelvarrás

Mellplasztikán sokan tévesen kizárólag a mellnagyobbító műtéteket értik. Valójában a mellplasztika gyűjtőfogalom, a mellnek az ideálistól való méretbeli vagy alaki eltéréseinek korrekcióját jelenti. Az alábbi műtéttípusok sorolhatók ide

Mellfelvarrás Mellnagyobbítás Mellkisebbítés Mell-aszimmetria

Kinél javasolt a mellfelvarrás?

A mellfelvarrás önmagában ott jön szóba, ahol "van elég anyag", azaz nincs szükség implantátumra. Itt az elváltozás lényege az emlő bőrének ill. kötőszövetének megnyúlása. Az emlő deformálódásának jellegétől, illetve mértékétől függően különböző műtéttípusokat alkalmazunk. Alapvetően törekszünk az optimális mellforma kialakításához szükséges legkisebb hegre.

Itt jegyezzük meg, hogy minden műtét heggel jár, és a heget eltüntetni nem lehet. Nem mindegy azonban, hogy a heg milyen: mennyire széles, vaskos, milyen öltéseket alkalmaz a sebész, és főleg, hogy mennyire feltűnő helyen van.

mellfelvarras

Milyen műtéti megoldások vannak?

Visszatérve tehát a mellfelvarráshoz; optimális esetben a műtéti heg csak a bimbóudvar (areola) szélén látható körkörösen (1. ábra). Ezt a műtéti típust sajnos csak viszonylag kevés esetben lehet alkalmazni.

A következő fokozat az úgynevezett vertikális mellfelvarrás. Itt az areola körüli heghez még egy függőleges heg is csatlakozik, amely kb. a mell közepén vezet le a mell alatti áthajlási redőhöz (2. ábra).

A leggyakrabban az úgynevezett "fordított T" típusú heggel járó műtétre van szükség: itt az előzőhöz képest még egy harántirányú heggel van több, ez azonban az áthajlási redőbe kerül, így nem túl feltűnő (3. ábra).

mellfelvarras

A mellfelvarrás menete

  • A mellplasztikák egy része elvégezhető helyi érzéstelenítésben, más részükhöz epidurális (gerinc környéki) érzéstelenítés vagy altatás szükséges. A páciens igényét is figyelembe vesszük az érzéstelenítés módjának kiválasztásakor. A műtét előtt fényképen rögzítjük a kiindulási állapotot, majd a bőrön bejelöljük a tervezett metszéseket. Az érzéstelenség beállta (esetleg elalvás) után elvégezzük a műtétet, azaz kimetsszük a felesleges bőrt, újramodelláljuk az emlőállományt, majd "láthatatlan varrattal" összevarrjuk a bőrt . A sebeket kötéssel látjuk el, majd szoros sportmelltartóval rögzítjük a melleket. Ezután helyi érzéstelenítésben végzett műtét esetén kb. egy órás, altatás esetén kb. fél-egy napos megfigyelés következik, ezután otthonába távozik a páciens. A varratok általában kb. két hétig maradnak bent.

A műtéti fájdalomról:

A műtét közben nincs fájdalom, eltekintve esetleg a helyi érzéstelenítés néhány apró tűszúrásától.

A mellfelvarrás műtét kockázata, esetleges szövődmények:

Mint minden műtétnek, a mellfelvarrásnak is van bizonyos kockázata, ami azonban körültekintő előkészületek esetén minimálisra csökkenthető. Az egyéni kockázat részleteit a személyes konzultáció során beszéljük meg.

A mellfelvarrást utáni időszakról:

Műtét után sebfájdalom lép fel, amely azonban igen jól reagál szokványos fájdalomcsillapítókra, amikkel ellátjuk pácienseinket. A varratszedés érdemi fájdalmat nem jelent.

Műtét után rugalmas pólya, illetve sportmelltartó viselése szükséges, utóbbit tartósan is javasoljuk. A varratszedésig a kötés illetve a seb szárazon tartandó.

A mell "végleges" alakja több hónap alatt alakul ki. A hegek néhány hónap után kezdenek halványodni, ez a folyamat hozzávetőleg egy évig tart. A hegek az esetek egy részében már 3 hónap után is alig láthatók, máskor (és szerencsére ez a ritka) azonban még egy évvel a műtét után is "aktívak". Sajnos nem lehet előre biztonsággal megmondani, kinél milyen hegesedés várható, de az esetleges korábbi műtétek sebgyógyulása jelzés értékű lehet.

Mellplasztika árak:

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!