Blog

8 tévhit a zsírleszívásról

- 2023.01.02 -

Cimkék: zsírleszívás

8 tévhit a zsírleszívásról

Sok félreértés kering a plasztikai beavatkozások kapcsán, amelyeket tisztázni kell. Sokan hiszik, hogy a különböző szépészeti beavatkozások egy csapásra megoldanak minden esztétikai problémát, ám a tények árnyaltabb képet festenek. Éppen ezért érdemes előre tájékozódni, hogy aztán egy esetleges konzultáció esetén elképzeléseink ne rugaszkodjanak el a valóságtól. Ezúttal a zsírleszívás körüli kérdéseket tisztázzuk!

A zsírleszívás helyettesíti a fogyókúrát?

Ez az egyik legnagyobb tévedés! Az ilyen jellegű beavatkozás célja nem lehet nagy mennyiségű zsírtól való megszabadulás, és semmiképpen nem alternatívája az egészséges étrenddel és mozgással vegytett fogyókúrának. Éppen ezért nem is az a célja, hogy nagy mennyiségű zsírréteget szüntessen meg, sokkal inkább az alakformálásban játszhat jelentős szerepet.

Csak szépészeti célja lehet?

Természetesen az alakformálás a leggyakoribb ok, de előfordulhat, hogy bizonyos egészségügyi problémákra is megoldás lehet. Bizonyos esetekben a végtagokban felhalmozódó nyirokfolyadék duzzanatot, ödémás állapotot eredményez, a zsírleszívás pedig ezt a problémát is megszüntetheti.

Eltüntethető a nagy pocak így?

Valójában egyszerre 2-3 kg zsírnál többet nem lehet eltávolítani, vagyis egy évek alatt „összegyűjtött” pocak eltávolítására nem is alkalmas. Ezek a zsírszövetek egy része már a hasüregben rakódik le, amelyet zsírleszívással nem lehet eltüntetni. Viszont olyan területeken, ahol a zsírréteg testedzéssel már nem eltávolítható, indokolt választás lehet. Ilyen lehet a toka, ahonnan nehezebb eltávolítani egyéb módon, vagy például az „úszógumi”, vagyis a deréktáji zsírpárna. Lehet, hogy már mindenhonnan sikerült leedzeni a zsírt, de az „úszógumi” makacsan ragaszkodik a derékhoz, ebben az esetben a zsírleszívással lehet tökéletesíteni az alakot.

A zsírleszívás után ismét lerakódik a zsír?

Nem, a sejtek eltávolítása után az adott területen nem alakul ki zsírlerakódás, a zsírleszívás nagyon látványos eredménnyel járhat. Ugyanakkor vannak körülmények, amelyek vezethetnek a zsírpárna kisebb fokú visszatéréséhez. Ilyen például, ha extrém hízás után nagyobb mennyiségű zsírt távolítanak el, illetve az életkor is befolyásoló tényező lehet. A zsírleszívás nem korhoz kötött, de tapasztalatok szerint az idő előrehaladtával a beavatkozás veszíthet hatékonyságából. A kötőszövetek is öregednek az emberrel, és ez hatással lehet a hosszútávú végeredményre. Ám minden esetben kiegészítő műtétekkel javítani lehet a zsírleszívás látható eredményén.

Nagyon fájdalmas?

Ettől nem kell tartani. Többféle érzéstelenítés is elképzelhető, ez a zsírleszívás területének nagyságától is függhet. Kisebb felületet érintő beavatkozás esetén a helyi érzéstelenítés is elég lehet, de az enyhe bódítás sem elképzelhetetlen. A nagyobb beavatkozásoknál azonban már altatás is szóba jöhet, ahogy az epiduralis, gerincközeli érzéstelenítés is.

Azonnal mehetünk a strandra?

Szó nincs róla! Ahogy minden plasztikai műtét esetén, a zsírleszívás hosszútávú végeredménye attól is függ, hogy a páciens betartja-e az előírásokat. A zsírleszívás esetén legalább 4-6 hétig kompressziós ruhát kell viselni, és bár a varratokat már egy hét után eltávolítják, addig azonban nem érheti víz a műtéti területet.

Csak a nők plasztikai beavatkozása a zsírleszívás?

Mint a legtöbb plasztikai beavatkozás esetén, a zsírleszívás is a nők körében népszerű, ám a férfiak esztétikai problémáira is megoldás lehet. A férfiak esetében általában az áll, vagyis a toka, a derék és a mellkasi zsírszövet eltávolítása a leggyakoribb.

A leszívott zsír használhatatlan?

Nem. A leszívott zsír más területekre feltölthető, vagyis másik plasztikai beavatkozásnál hasznosítható. A fenék formálására, vagy akár az arc különböző részeinek megfiatalítására is alkalmas lehet a zsírszövet, de más területek formálása is megoldható a leszívott zsírral. Bár a tömegkultúrában rendre felvetődő motívum az emberi zsírból készült szappan, a Harcosok Klubjában bemutatott felhasználásnál sokkal hasznosabbak is akadnak…

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!