Blog

A tökéletlenség izgalmas, de a mell-aszimmetria olykor zavaró

- 2023.04.05 -

Cimkék: aszimmetriák korrekciója mellplasztika plasztikai műtét

A tökéletlenség izgalmas, de a mell-aszimmetria olykor zavaró

Az aszimmetria mértékétől is függ, hogy egyáltalán szükség van-e bármilyen beavatkozása, hiszen a kicsi tökéletlenség vonzó, izgalmas is lehet.

A plasztikai sebészet egyik fontos szakterülete az aszimmetria-korrekció. Lehet akár mell-aszimmetria, akár például különböző mértékben elálló fülek, mindenre létezik gyógyír. A mellplasztika egyik leggyakoribb oka éppen a mell-aszimmetria. A mellkorrekció megvalósításához éppen úgy szóba jöhet a mellnagyobbítás, mint a mellkisebbítés. Természetesen az aszimmetria mértékétől is függ, hogy egyáltalán szükség van-e bármilyen beavatkozása, hiszen a kicsi tökéletlenség vonzó, izgalmas is lehet.

Dahlia W. Zaidel, a University of California pszichológiaprofesszora kutatásában azt figyelte meg, hogy az arc szimmetriája nem igazán fontos a vonzó megjelenés szempontjából. A laboratóriumban létrehozott tökéletesen szimmetrikus arcok szépségbesorolása meglehetősen alacsony volt az általa megkérdezettek szerint. A figyelmünket a rendkívüli, a nem steril tökéletesség vonzza. Az emberi arc alapvetően mindig kicsit aszimmetrikus. Van, akinél ez alig észrevehető, van, akinél valamivel feltűnőbb.

Természetesen a hírességek között is találunk számos aszimmetrikus arcberendezéssel hódító ikont. Talán elsőre fel sem tűnik, de Tom Cruise jobb metszőfoga áll arcának középvonalán, az állkapcsa ennek megfelelően nem tökéletesen szimmetrikus. Ez nem akadályozza meg, hogy évtizedek óta a világ legvonzóbb férfiúi közt tartsák számon.

A gyönyörű, és sokszor provokatív Paris Hilton vonzereje talán kicsit annak is köszönhető, hogy bal szeme valamennyivel feljebb helyezkedik el, mint a jobb.  Persze ez önmagában nyilván nem lenne elegendő az ápolt megjelenés, a csinos alak, és a szuggesztív kisugárzás nélkül. 

Kate Middleton, Vilmos herceg bájos felesége is elmondhatja magáról, hogy arca nem szimmetrikus. Bal rágóizma erősebbnek tűnik, mint a jobb, ennek hatására izgalmasabb, jobban vonzza a tekintetet. Nem igazán feltűnő, de mégis érezzük, hogy valamiért újra és újra szemügyre kell vennünk.

Természetesen az aszimmetria az élet számos más területén is teret hódít. A divattervezők egyik nyerő kártyája hosszú ideje a különböző hosszúsággal való játék, a zipzár, gomblyukazás kimondottan egyik oldalra való helyezése. A fodrászat is felfedezte magának az aszimmetriát, gondoljunk csak az egyik oldalon kopaszra nyírt, a másik oldalon hosszúra hagyott frizurákra. Természetesen az építészet sem maradhat ki a felsorolásból. Akik a klasszikus formákhoz vannak szokva, azoknak megosztó lehet egy szándékosan aszimmetrikus épület. Olyan érzést kelthet, mint ha nem lenne meg a szükséges egyensúly, sőt, akár még a statikai alkalmasság is megkérdőjeleződhet, persze csak érzetre.

Dennis Carmichael, az Amerikai Tájépítészek Társaságának elnöke szerint: " Az aszimmetria nem káoszt jelent, hanem az egyensúly elérésének más módját." Ezzel egyet lehet érteni, az aszimmetria valóban nem egy üldözendő, eltűntetendő tökéletlenség, sokszor a szabványtól, az unalmastól való eltérés, kiemelkedés.

Mégis, vannak esetek, amikor az aszimmetria a legkevésbé sem az öröm, a szépség, a kiegyensúlyozottság forrása. Vannak esetek, amikor megmérgezheti az ember életminőségét.

Gondoljunk csak arra, hogy milyen bosszantó lehet, amikor lényegesen eltérő a két keblünk mérete, és sem a konfekció melltartó, sem a konfekció fürdőruhák nem viselhetők számunkra. Ilyenkor természetesen megoldást jelenthet a mell-aszimmetria csökkentésére, megszüntetésére egy korrekciós beavatkozás. Amennyiben ferde orrunk, vagy az egyik fülünk túlzó elállása okoz számunkra szorongást, lelki sebeket, szintén segítségünkre lehet a plasztikai sebészet.

Az aszimmetria valóban vonzóvá, egyedivé teheti megjelenésünket, de a legfontosabb, hogy a megjelenésünk olyan legyen, ami kellő önbizalommal, pozitív önképpel vértez fel minket. Ha ehhez kis igazításra van szükségünk, bízzuk bátran magunkat egy megbízható plasztikai sebészre.

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!