Blog

Anyajegy-eltávolítással a melanóma ellen

- 2019.06.10 -

Anyajegy-eltávolítással a melanóma ellen

A plasztikai sebészet nem csak a szépészeti beavatkozásokról szól. Olyannyira igaz ez, hogy bizonyos esetekben akár életet is menthet. Ezen esetek közé tartozik az olyan anyajegyek eltávolítása, amelyek hajlamosak a rosszindulatú elfajulásra, ilyen módon az áttétképzésre, és ezzel komoly veszélyt jelentenek az életünkre.

Hogy milyen és mennyi anyajegyünk van, azt egyrészt a genetika, másrészt a külső behatások, leginkább az UV sugárzás mennyisége határozza meg. A genetikát nem befolyásolhatjuk, ami pedig a másik tényezőt illeti, nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy minél több UV-sugárzás éri a bőrünket – akár napozásból, akár szoláriumozásból fakadóan –, annál több pigmentzavarunk (akár anyajegyünk) lesz.

Mikor szólaljon meg a belső vészjelzőnk?

A legtöbb anyajegy alapvetően teljesen ártalmatlan, azonban mindenképp kellő figyelmet kell fordítani rájuk, ha azt tapasztaljuk, hogy megváltozott a formájuk, a méretük vagy a színük. Az aszimmetrikus, nem szabályosan kerek vagy ovális anyajegyek is veszélyesek lehetnek, akárcsak azok, amelyek határvonala nem kellőképp éles. Abban az esetben is érdemes felkeresni egy szakembert, ha az anyajegyünk színe nem homogén, hanem több tónusból áll, valamint a fél centinél nagyobb pigmentfoltokat is célszerű rendszeresen megmutatni a bőrgyógyásznak. A nagyon sok anyajeggyel rendelkezőknek szintén nem lehet kérdés a rendszeres szűrés. Gyanús elváltozások esetén elengedhetetlen a dermatoszkópos vizsgálat is.

Sok esetben az anyajegy és a kezdődő melanóma megkülönböztetése nem egyszerű feladat, nemcsak a laikusok számára. Pontos eredményt csak az orvosi, de főleg a szövettani vizsgálat adhat. A melanóma, vagyis a pigmentsejtekből kiinduló rosszindulatú daganat a bőrdaganatoknak ugyan csak kis részét teszi ki, de a rosszindulatú daganatok között nem ritka, és gyakori áttétképzése miatt az egyik legveszélyesebb daganatos megbetegedés. Nem szabad félvállról venni, hiszen ha idejében felismerjük a bajt, és leszedetjük a kóros anyajegyet, azzal nagy eséllyel megelőzzük a betegség szétterjedését a szervezetben.

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!