Blog

Hogyan hosszabbítható meg a mellfelvarrás végeredménye?

- 2023.04.19 -

Cimkék: mellfelvarrás mellplasztika mellplasztika konzultáció

Hogyan hosszabbítható meg a mellfelvarrás végeredménye?

A mellplasztika gyűjtőfogalma kapcsán gyakran csak az implantátummal járó mellkorrekcióra gondolnak, pedig bizonyos esetekben elég lehet egy kisebb beavatkozás, például mellfelvarrás. Ám fontos kérdés, hogy ez a plasztikai műtét mennyi ideig jelent megoldást, illetve hogy mivel lehet segíteni a végeredmény tartósságának sikerét.

A mell alakjának, méretének idővel történő változása természetes folyamat, amely azonban megkeserítheti a nők életét. A megszokott külső az idő előre haladtával, a szülésekkel, a sport befejezésével megváltozhat a mellek formájának alakulásával, márpedig ez gyakran vezethet önértékelési problémákhoz is. Azonban a plasztikai sebészet már több megoldással is segíteni tud, és ezek közül csak az egyik a sokak által a mellplasztikával azonosított mellnagyobbítás.

Ugyanis bizonyos problémák megoldásához nem szükséges például implantátum, ahol van ugyanis elég „anyag”, ott akár más lehetőségek is szóba jöhetnek. Ilyen például a mellfelvarrás.

Mikor van szükség a mellfelvarrásra?

Elsősorban olyan esetekben, amikor az elváltozás hátterében a mell bőrének, illetve a kötőszövetnek a megnyúlása okozza az esztétikai elváltozást. Az optimális mellforma kialakításához a különböző deformációk korrigálására több féle plasztikai műtét is alkalmas lehet, ám ezekben az esetekben számolni kell a beavatkozás utána  hegek gyógyulásának időtartamával is.

Azonban, mint minden esetben, amikor plasztikai beavatkozásról döntünk, konzultáljunk szakemberrel, mindenképpen használjuk ki az első, ingyenes plasztikai műtéti konzultáció lehetőségét, és akár kérjük ki több orvos véleményét is!

Milyen fajta mellfelvarrási plasztikai műtétek vannak?

Nagy általánosságban három féle műtéti típus gyakori. Optimális esetben a műtéti heg csak a bimbóudvar (areola) szélén keletkezik körkörösen, ám ezt a műtéti típust sajnos csak viszonylag kevés esetben lehet alkalmazni. A következő fokozat az úgynevezett vertikális mellfelvarrás, ebben az esetben a bimbóudvar körüli vágás mellett még egy függőleges bemetszés is csatlakozik, amely kb. a mell közepén vezet le a mell alatti áthajlási redőhöz. A leggyakrabban az úgynevezett "fordított T" típusú heggel járó műtétre van szükség: itt az előzőekhez képest még egy harántirányú heggel is számolni kell, ez azonban az áthajlási redőbe kerül, így nem túl feltűnő.

Meddig tart a mellfelvarrás?

Természetesen minden esztétikai beavatkozás esetében fontos kérdés, hogy a kellemetlenségekkel járó műtét után meddig marad változatlan a megváltozott állapot, vagyis meddig tart az operáció pozitív hatása. Mivel már az elváltozás esetében is több tényező játszik fontos szerepet, így a műtét eredményének tartóssága szempontjából sem mindegy, milyen körülmények játszanak közre.

Éppen ezért, ahogy a hegek minél előbbi begyógyulásáért is tehetünk, a páciens tehet a mellfelvarrás végeredményével járó elégedettség meghosszabbításáért is.

Mit lehet tenni a tartós végeredményért?

Azért, hogy hosszú évekig élvezhessük a beavatkozás eredményét, a páciens maga is tehet. A mellek alakjának idővel történő megváltozására elsősorban a testsúly változása lehet hatással. Ez azonban nem csak a hízásra értendő, még ha sokan azonnal erre is gondolnak, ám bizony a fogyás is befolyásolhatja a mellek formáját, még a mellplasztika után is. A fogyás és a hízás is a bőrszövetek megváltozásához vezetnek, amelyek ráadásul az öregedéssel egyre kevésbé feszesednek ki ismét.

Emellett fontos, hogy sportoljunk, de a mellizom szöveteinek a változása is látványos különbséget okozhat. A mellek állandó és erőteljes mozgása is a bőr megnyúlásához vezethet, ezért sportolás közben ajánlott valamilyen speciális melltartó viselése, amely nem engedi szabadjára a kebleket mozgás közben.

A mellfelvarrás eredményének tartóssága a bőr feszességétől függ elsősorban, így ajánlott fényvédőkrém használata a dekoltázson, illetve a szervezetet megfelelő kollagén- és elasztinellátással támogatni, különösen az idő múlásával. Mivel a bőr feszessége a hosszú távú siker kulcsa, így a dohányzás elhagyásával is jelentősen meghosszabbítható a végeredmény.

Ha pedig a közeljövőben a család bővítését tervezzük, érdemesebb a mellfelvarrással megvárni a szülést és az azt követő szoptatási időszak végét, ugyanis természetesen ez is jelentős hatással lehet a mellek formájának és méretének alakulására.

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!