Blog

Hogyan mondjam el a barátaimnak és a családomnak, hogy plasztikai műtétet szeretnék?

- 2024.04.29 -

Cimkék: mellplasztika konzultáció plasztikai műtét plasztikai sebészet

Hogyan mondjam el a barátaimnak és a családomnak, hogy plasztikai műtétet szeretnék?

Ma már szerencsére a plasztikai műtéteket övező stigmák szinte teljesen eltűntek, és a szépészeti beavatkozásokra úgy tekintenek, mint egy lehetőségre, amellyel a páciens visszanyerheti az önbizalommal elveszett identitását, komfortosan érezheti magát a testében, megtalálhatja belső békéjét. Ám ez nem jelenti azt, hogy egy beavatkozás bejelentése szeretteinknek könnyen megugorható szituáció.

A testünkkel való elégedettség alapvetően fontos lelki egyensúlyunk megtartásához, de a külső igények által támasztott elvárások is befolyásolják önmagunk elfogadását. Ez alól szeretteink jelenthetnek kivételt, akik úgy szeretnek minket, ahogy vagyunk, ám az ő pozitív hozzáállásuk sem mindig elég ahhoz, hogy helyreállítsuk önbizalmunk. Ám bármi legyen is az oka annak, hogy plasztikai műtéttel igyekszünk változtatni a helyzeten, éppen szeretteinknek lehet a legnehezebb bejelenteni elhatározásunk.

Néha már önmagunk felé is nehéz a beismerés, hogy változtatni kell, ám ennek elmondása a párjuknak, a barátoknak, a családtagoknak különösen nehéz feladat lehet. A szorongással járó pillanatok kapcsán azonban nem szabad elfelejteni, hogy nem kell senkit meggyőznie, nem kell senkinek az engedélye (feltételezve, hogy 18 éves elmúlt) ahhoz, hogy külsejének megváltoztatása mellett döntsön. Miért kéne bárkinek az engedélye, hogy megváltoztassa az étrendjét, vagy belekezdjen a sportolásba? Hasonlóképpen van ez a plasztikai műtétekkel is, végső soron ez személyes döntés, csak az öné.

Készüljünk fel a bejelentésre

Természetesen a plasztikai műtétek mellett való elhatározás legfontosabb része, hogy mi magunk tisztában legyünk a részletekkel, az okokkal, a lehetőségekkel. Ha megfelelően feltérképeztük a kérdést, és magunkban is szilárd elhatározás született, érdemes jól felkészülni a szerettekkel való beszélgetésre. Ha mozgással sem tudjuk eltüntetni bizonyos zsírpárnákat, és ezért a zsírleszívás mellett döntünk, ismerjük a beavatkozás menetét, kockázatát, konzultáljunk orvossal, hogy aztán a legmegnyugtatóbb részletességgel számolhassunk be azoknak, akiknek a véleménye a leginkább számít.

Inkább előbb, mint utóbb

Bár minden eset egyedi, általában igaz, hogy felkészíteni a szeretteket jobban bevált út, mint kész tények elé állítani. Nagy a kísértés a halogatás mellett, de nem csak szeretteinknek segíthet könnyebben elfogadni a döntést, ha időben szólunk, hanem a saját dolgunk is megkönnyíthetjük. A hozzánk közel állók érezhetik, hogy részesei a döntésnek, ahelyett, hogy mindössze a tények elfogadása marad a feladatuk, ráadásként pedig megszabadíthatjuk magunkat az utólagos bűntudattól. Az őszinteség amúgy is kifizetődő, ne takargassuk sem félelmeinket, sem elhatározásunkat, még kínosnak hitt témákban sem. Nőknél a mellnagyobbítás, vagy éppen a kisebbítés, míg férfiak esetében szinte bármilyen beavatkozás felvállalása a világ felé komoly feladat, de kivel oszthatnánk meg az életünket leginkább foglalkoztató kérdéseket, ha nem a szeretteinkkel?

Több szem többet lát

Nem szabad elfelejteni, hogy a hozzánk közel állók ismernek a legjobban minket, ez pedig felbecsülhetetlen érték fontos döntésekben. Gyakran van szükségünk tanácsra olyanoktól, akik más szemszögből is képesek megvilágítani egy témát. Ennek megfelelően az őszinte beszélgetések még a segítségünkre is lehetnek, ha mi magunk vacillálunk testünk megváltoztatásának kérdésében. Ne féljünk hát megkérdezni azokat, akik a legjobbat akarják nekünk!

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!