Blog

IGEN, EGYRE TÖBB EMBERNEK LESZ PLASZTIKAI MŰTÉTE, MEG IS MONDJUK, MIÉRT

- 2019.12.22 -

Cimkék: plasztikai műtét plasztikai műtét árak plasztikai sebészet

IGEN, EGYRE TÖBB EMBERNEK LESZ PLASZTIKAI MŰTÉTE, MEG IS MONDJUK, MIÉRT

Egyik részről a „Súly elfogadás”, „test pozitív szemlélet”, „kövér aktivizmus” már mind részei az amerikai kulturális lexikonnak. Más részről viszont, az amerikai plasztikai sebészek szövetségének (ASPS) adatai alapján majdnem negyed millióval több kozmetikai beavatkozást végeztek 2018-ban mint 2017-ben.

És ez nem egy új trend. A plasztikai műtétet vállalók száma egyenletesen növekedett az elmúlt öt évben.

Hogyan lehet valaki #loveyourself és mégis résztvevő olyan kezelésekben, amik kisimítják, lefogyasztják, felvarrják az extra részeit? Úgy tűnik, ez az ellentét nem okoz gondot az embereknek.

 

Amit az adatok mutatnak:

Az ASPS adatai alapján 1,8 millió kozmetikai műtétet végeztek tavaly.

Az első 5:

 

Mellnagyobbítás (4%-kal többet mint 2017-ben)

Ajaknagyobbítás (5%-kal többet)

Orr átalakítás (2%-kal kevesebbet)

Szemhéj műtét (1%-kal kevesebbet)

Hasplasztika ( Kb. 1%-kal kevesebb szintén)

 

Az olyan testformáló eljárások száma, mint a fenékimplantátum beültetés, ami növeli a kontúrt, a méretet vagy alakítja a popsi formáját, és a combfelvarrás, ami csökkenti az extra bőrt és zsírt, szintén növekedett.

 

A műtéteken felül 15,9 millió kismértékű beavatkozással járó eljárás történt szintén 2018-ban. A legnépszerűbbek:
 

Botox kezelés (3%-os növekedés 2017-hez képest)

Feltöltés (2%-os növekedés)

Kémiai hámlasztás. (1%-os növekedés)

Lézeres szőreltávolítás (1%-os csökkenés)

Mikrodermabrázió (4%-os csökkenés)

 

Változatos lista, de egy dologban hasonlítanak.

 

„A legtöbb páciens azért fordul plasztikai műtéthez, mert a legjobb verziója szeretne lenni önmagának”


- nyilatkozta Dr. Lara Devgan, a közegészségügyi tudományok doktora, sebész és vezető főorvos a Realself oldalnak, ahol kozmetikai eljárásokkal, az ezekről szerzett tapasztalatokkal, és a szolgáltatókkal foglalkoznak.

„Egy mágikus paradoxon elérésében segítek az embereknek: Ugyanúgy kinézni, de jobban.”

 

De mégis miért nő a kozmetikai és plasztikai műtétek száma?

„Ne hagyd, hogy bárki megítéljen a kinézeted alapján”, prédikálják sokan az Egyesült Államokban, majd ugyanazok mégis komoly összegeket csengetnek ki azért, hogy a saját kinézetüket megváltoztassák. Plasztikai műtéteket végező orvosok több okot is fel tudnak sorolni, hogy miért.

 

1. Több a képernyőn/kijelzőn töltött idő.

Dr. Dennis Schimp a „Finding Beauty: Think, See and Feel Beautiful”

írója és a sweetgrassi plasztikai klinika alapítója szerint a mobiltelefonok, szelfik, és közösségi hálózatok nagyban megnövelték a keresletet a plasztikai műtétekre.

„ Ha visszagondolunk 10 vagy akár 25 évvel korábbra is, akkor nagyon ritkán láthattuk magunkat fényképeken. Talán egy születésnapon vagy egy esküvőn vagy valamilyen különleges rendezvény alkalmából.

Most a mobil eszközök korában szó szerint több száz vagy több ezer képet láthatunk magunkról, amelyek mind láttatják azokat a dolgokat amiket nem szeretünk a kinézetünkkel kapcsolatban, nem is beszélve az öregedés folyamatáról.”

 

Más szavakkal: Folyamatos ellenőrzés és kritika alá vagyunk vonva - magunk által.

 

2. Javult a beavatkozások elfogadottsága

A plasztikai sebészet hajnaláról, első new yorki magánpraxisának megnyitásáról Dr. Alan Matrasso (Ált. orvos, közegészségügyi tudományok doktora) megkezdte az első magánpraxisát, így nyilatkozott:

 

„25 évvel ezelőtt szó szerint kellett egy hátsó bejáratot tennem az épületre, mert az emberek szégyelltek elől bejönni. Most a közösségi hálók idejében az emberek a lábadozóból posztolják az élményeiket, és küldik a képeket barátoknak, hogy megmutassák a kötést az orrukon.”

 

- Az emberek sokkal nyitottabbak a magánügyeikkel kapcsolatban, ebbe beleértve azokat is, amikhez szikék és tűk kellenek - állítja Dr Matrasso.

 

2015-óta a beszámolók száma a RealSelf oldalon majdnem a duplájára nött. A közösség tagjai gyakran posztolnak előtte-utána képeket és nyíltan beszélnek az előttük álló beavatkozásokról is.

 

- Vannak pácienseim, akik külön bejönnek az irodámba és megkérnek rá ,hogy az Instagram oldalamra feltegyem őket. Ez 5 éve még elképzelhetetlen lett volna - mondta egy másik nagymúltú plasztikai sebész, dr. Devgan.

 

Devgan az ezerfordulós generációnak tulajdonítja ezt a szemléletbeli változást:

- Úgy érzik, hogy nem kell elnézést kérniük a döntéseikért, akármi is legyen az, és ez a hozzáállás az X generáció és a „Baby boomer” generációra is átragad.

 

3. Kedvezőbb árak.

Nem olyan régen a plasztikai műtétek csak a szuper gazdagok kiváltsága volt.

Manapság egy plasztikai sebész páciensei főleg dolgozó szakemberekből vagy két keresetű családokból és háztartásbeli feleségekből áll, akik gyerekvállalás után szeretnék visszanyerni a régi kinézetüket. Azaz nem csak a sztereotíp kirakatfeleségek Beverly Hillsből, akik fel akarják varratni az arcukat.

A kozmetikai beavatkozások, mind a műtéttel járók, mind a műtét nélküliek, mind elérhetőbbek lettek, ráadásul a fizetési módok száma is növekedett.

 

4. Műszaki fejlődés.

A beavatkozások egyre biztonságosabbak és megbízhatóbbak lesznek, hasonlóan  az eszközökhöz és termékekhez, amelyek az orvosok rendelkezésére állnak. A műtéttel nem járó beavatkozások különösen gyorsan fejlődő terület

- A lézerek nem léteztek 10 évvel ezelőtt – emlékeztetett  Dr. Matarasso (de léteztek, már javában használtuk is őket – a szerk.).

A Botox volt az egyetlen bőrkisimító neurotoxin a piacon. Most már másik három is van, és épp egy negyediket, a Jeuveaut-t engedélyezteti az FDA (az USA Étel- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala), ami körülbelül tavaszra lesz elérhető az Egyesült Államokban.

 

5. Több egészségügyi előny

Nyilván a száj feltöltése nem fog az önbizalmon növekedésen kívül egészségügyi előnyökkel járni, de más esetekben a kozmetikai beavatkozások okozhatnak egészségügyi javulást. A Botox pl. segíthet a krónikus migrén, extrém izzadás, arcidegbénulás és talán a depresszió kezelésében is.

Nők, akik mellkisebbítő műtéten esnek át, mindig enyhülést tapasztalnak a hát- és gerincpanaszaik vonatkozásában. Akik súlycsökkenésen estek át, és lóg a bőrük, ami irritációt és fertőzéseket okozhat, egészségileg is profitálnak egy bőreltávolító műtétből.

 

Összességében tehát megállapítható, hogy a plasztikai műtétek egészségügyi és mentális hatása egyértelműen pozitív.

 

Forrás: healthline.com

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!