Blog

Miért ősszel szedessük le anyajegyeinket?!

- 2019.10.22 -

Cimkék: anyajegyek és hegek eltávolítása megfizethető árak mellplasztika konzultáció plasztikai műtét

Miért ősszel szedessük le anyajegyeinket?!

Manapság sokat hallunk az UV sugárzás káros hatásairól, egyes bőrráktípusok kifejezetten ehhez köthetők. Ezért – a nyári hónapokban főleg – számos hírközlési portálon hívják fel a figyelmünket a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára.

Bőrünkre azonban nem csak nyáron kell odafigyelni, sőt az anyajegyek eltávolítására a kissé hűvösebb őszi hónapok alkalmasabbak is, mivel kevésbé izzadunk, illetve a heg kevésbé van kitéve az UV sugárzás károsító hatásának. (Ettől függetlenül egész évben fontos figyelnünk magunkra, ezért a veszélyeztetett körbe tartozók számára akár egy évben többször is javasolt a szűrővizsgálat.)


Sokan szedetik le anyajegyeiket esztétikai okokból is, ez esetben felkereshető a plasztikai sebész közvetlenül is. Ha nem tudjuk, mi legyen az anyajeggyel, mert esztétikailag nem annyira zavaró, de félünk a rosszindulatú elfajulásától, forduljunk először bőrgyógyászhoz, aki vizsgálattal dönti el, hogy szükséges, vagy ajánlott-e annak eltávolítása.


Az anyajegyet sebészi kimetszéssel távolítják el, így pontosan követni tudják az anyajegy körvonalát és a szükségesnél sem kisebb, sem nagyobb területet nem távolítanak el. A seb gyógyulása pedig elsősorban az orvos szakmai tapasztalatától és varrási technikájától függ, de nagymértékben befolyásolja az is, hogy a páciens mennyire óvatos a gyógyulási időszakban.

A seb gyógyulását befolyásoló tényezők:

  1. A páciens életkora: nem csak a bőrgyógyászati beavatkozásokra, hanem az alapvető immunrendszeri gyógyulások folyamatára igaz, hogy fiatalabb korában az ember sokkal gyorsabban gyógyul.
  2. A páciens bőrtípusa (vastagsága, pigmentációja).
  3. A seb helye: a test azon területei, ahol a bőr folyamatos mozgásnak van kitéve, mindig kényesebb részek lesznek a gyógyulás alatt (lapockák között, nyakon, arc egyes területein)
  4. A varratszedés ideje: testrészenként változó ideig hagyják bent a varratokat, ami befolyásolja a seb gyógyulását
  5. Az utókezelés: minden sebészeti beavatkozásra általánosan elmondható, hogy a műtét utáni gyógyulási időszakban is fontos, hogy pontosan betartsa a páciens orvosa utasításait. Az alapvető higiénés szokásokon kívül fontos, hogy egy kijelölt ideig kerüljék a szaunát, és a szoláriumot és az intenzív testmozgást is.

A fentebb említett gyógyulást befolyásoló tényezőkön felül az egyik legfontosabb teendő a fényvédelem. Nem csak a fentebb említett szauna és szolárium, hanem a természetes napsugárzás és a fokozott verejtékezés is kártékony hatással lehet a gyógyuló sebre, de a rendkívüli hideg is épp úgy ártalmas a hegesedésnek.
 

Éppen ezért ha nem akut okból mennek anyajegylevételre, érdemesebb megvárni az őszi időszakot. A műtétet követően pedig érdemes az orvos utasításait fokozottan betartani.
Amennyiben idén még nem volt bőrgyógyászati kivizsgáláson, érdemes most megcsináltatni, hiszen ilyenkor a legalkalmasabb az anyajegy eltávolítása is.

 

 

források: https://www.egeszsegkalauz.hu Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!