Blog

Milyen típusú érzéstelenítéseket alkalmaznak a plasztikai műtétek során?

- 2023.04.26 -

Cimkék: hasplasztika mellplasztika mellplasztika konzultáció

Milyen típusú érzéstelenítéseket alkalmaznak a plasztikai műtétek során?

Senki sem szeret kés alá feküdni, a műtétekkel kapcsolatos idegenkedés egyik oka pedig a beavatkozás alatti fájdalomtól való félelem lehet. Azonban egy alapos orvosi konzultációval minden kérdésünkre megnyugtató választ kaphatunk.

A műtétek sosem kellemesek, egy sor következménnyel meg kell barátkozni, ám talán a legnagyobb félelmünk, a beavatkozással járó fájdalmak elviselése. A plasztikai sebészet esetén sincs ez másként, ezért ha sikerült elhatároznunk magunkat valamilyen esztétikai beavatkozás elvégzésére, mindenképpen vizsgáljuk meg a műtét minden egyes körülményét, többek között az érzéstelenítéssel kapcsolatos lehetőségeket.

Mellplasztika: függ a műtét típusától

A mellplasztikai beavatkozások széles spektruma természetesen többféle érzéstelenítési eljárást igényelhet, így egyáltalán nem mindegy, hogy mellfelvarrásról vagy mellnagyobbításról van szó, de akár a páciens kívánságától is függhet. Az operáció mértéke a beavatkozás időtartamát is befolyásolja, másfél órától akár 3-4 óráig is terjedhet, és természetesen ez is befolyásolhatja az érzéstelenítés fajtáját. Ennek megfelelően végezhető helyi érzéstelenítéssel, könnyebb bódításban, epidurális érzéstelenítéssel, vagy akár mélyaltatásban is. A mellplasztikai beavatkozások közül a legkomolyabb a mellkisebbítés, amely már magában jelentősebb tervezést igényel. Az ezt az operációt választó pácienseket szinte mindig helyi érzéstelenítésben műtik.

Zsírleszívásnál a méret a lényeg

A zsírleszívás az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás, amellyel a test több területén is jelentős, látványos eredmény érhető el. Ráadásul ez az esztétikai művelet a kisebbtől a nagyobb testfelületig alkalmazható, és éppen ez az, ami az érzéstelenítésben meghatározó. Egy kisebb terület zsírleszívásakor elég lehet helyi érzéstelenítés is, ebben az esetben már a szövetlazító folyadék maga elvégzi a beavatkozással járó fájdalom megelőzését. De bizonyos esetekben a bódítás is szóba jöhet, elsősorban akkor, amikor nagyobb területre terjed ki a művelet.

Kisebb beavatkozásoknál is fontos az érzéstelenítés

Természetesen a kisebb plasztikai műtétek esetén is fontos, hogy az orvosi konzultáción milyen érzéstelenítésre kerül a választás. A szemhéjplasztikát helyi érzéstelenítéssel végzik, amely után a páciens semmilyen fájdalmat nem észlel. Az anyajegy eltávolítás esetén hasonló az eljárás, és elég hozzá mindössze egy lidocainos injekció. A fülplasztikát választó páciensek is csak pár tűszúrással megúszhatják, ám jelentősebb beavatkozásnál komolyabb érzéstelenítésre is eshet a választás. Bizonyos esetekben a műtéti fájdalomcsillapítás elmúlása után kis fájdalom lép fel, ez esetben akár vény nélküli fájdalomcsillapítók is segíthetnek.

A hasplasztika komolyabb érzéstelenítést igényel

A hasplasztika esetén a has megnyúlt bőrének eltávolítása zajlik, és ennek a beavatkozásnak több szintje van, attól függően, hogy a has mekkora felületén végzik az eljárást. Minél nagyobb a beavatkozás, annál komolyabb a műtét maga is, és ez az érzéstelenítés szempontjából sem mindegy. Általában epidurális érzéstelenítésben zajlik a hasplasztikai operáció, de van, hogy mélyaltatásra van szükség, utóbbira általában a teljes hasplasztika esetén esik a választás.

Ám ahogy az esztétikai műtétek esetén mindig, az érzéstelenítéssel kapcsolatban is érdeklődjön ingyenes plasztikai sebészeti konzultáción!

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!