Blog

Mit érdemes tudni a szülés utáni hasplasztikáról?

- 2022.02.26 -

Cimkék: hasplasztika plasztikai műtét plasztikai sebész szakorvos

Mit érdemes tudni a szülés utáni hasplasztikáról?

A gyermekvállalás nem csak az anyuka életében jelent nagy változásokat, de sok esetben az alakunkon is maradandó nyomokat hagyhat. Egy „nagy” terhesség, vagy jelentős mértékű hízás, majd ezt követő fogyás a hasfal bőrének megnyúlását, megereszkedését eredményezheti. Ennek mértékét jelentősen befolyásolja a terhesség nagysága és az elhízás mértéke, de bizonyos genetikai összetevői is lehetnek, mint például bőrünk örökölt tulajdonságai.

Mikor indokolt a szülés utáni hasplasztika?

A hasfal bőre egy jelentős mértékű megnyúlás után nem minden esetben nyeri vissza terhesség előtti feszességét. A lógó has súlyosabb esetekben kötényszerűen a szeméremdomb elé omlik, „kötényhas” alakul ki.  Egy anyuka számára ez gyakran nem csupán esztétikai kérdés, de önbizalomhiányt, higiénés gondokat, az életminőség romlását eredményezheti.

A bőr megereszkedése mellett sokszor tapasztalható, hogy terhesség alatt az egyenes hasizmok  „szétcsúsznak”, helyreállításuk a hasplasztika műtét során többnyire szintén lehetséges.

Mikor ajánlott a műtétet elvégezni?

Bármilyen, nem életmentő műtétet csak a szoptatás befejezése után célszerű elvégezni. Tudni kell, hogy a műtét nem váltja ki a fogyókúrát, és leginkább akkor ajánlott, ha az anyuka elérte a vágyott testsúlyt, de a megereszkedett bőr és a felhalmozódott zsírszövet célzott testedzéssel már nem korrigálható.

Felkészülés a műtétre

A beavatkozás előtt természetesen szükséges néhány orvosi vizsgálat elvégzése. Ez általában laborvizsgálatot és EKG-t foglal magában. Megfontolandó egy hasi ultrahangvizsgálat is, nehogy az esztétikai műtét után derüljön ki valamely hasűri betegség (pl. epekövesség), ami miatt a szép „új” hason újabb metszéseket kelljen ejteni.

Mi történik a műtét alatt?

A műtét általában altatásban zajlik. A beavatkozás mértéke függ az eltávolítandó bőrfelesleg mennyiségétől. A legkisebb beavatkozás, az úgynevezett „mini-hasplasztika” során csupán az alhas bőrfeleslegének eltávolítására kerül sor, míg egy teljes hasplasztika esetében az egész hasfal bőre átrendezésre kerül, ez szükség szerint a köldök új helyre varrását is jelenti.

A műtét során esetlegesen jelentkező szövődmények

Ahogyan minden műtéti beavatkozás, a hasplasztika is bizonyos szövődményekkel járhat. Előfordulhat utóvérzés, savóképződés, gyulladás. Súlyosabb esetekben köldök körüli szövetkárosodás jelentkezhet, amit általában keringési zavar okoz, és rendszerint spontán meggyógyul. A műtött területen előfordulhat átmeneti érzészavar, ritkább esetben tartós érzéskiesés.

Műtét utáni lábadozás

A hasplasztika után mindig szükséges a bőr alatt összegyűlő savót, esetleg vért kivezetni, amihez szívócsövet (draint) alkalmaznak. Mivel ezt általában 1-2 nap után lehet eltávolítani, ezért a műtétet követően legalább ennyi ideig a klinikán kell maradnunk.

A beavatkozást követően legalább 3-5 nap kímélet javasolt, de nem kell feküdni. Ha a hasizmok egyesítésére is sor került, 6 hétig nem szabad autót vezetnünk, és tartózkodnunk kell a fizikailag megterhelő tevékenységektől, beleértve a sportot is.

A lábadozás alatti első 6 hétben haskötő vagy „hasplasztika ruha” viselése ajánlott, mivel ez 1. vérzéscsillapító hatású, 2. segíti a hasfal bőrének egyenletes letapadását, 3. tehermentesíti a hasfalvarratot. Varratszedés után lehet benne zuhanyozni, és hajszárítóval szárítható.

A bőrvarrat eltávolítására általában két hét után kerül sor. Mint minden műtét, a hasplasztika is heggel jár, ez nagyjából fél év után kezd elhalványulni, egy év után már általában csak egy vékony, alig észrevehető vonal látható. A heg megfelelő gyógyulása és az esztétikus eredmény érdekében feltétlenül figyelnünk kell arra, hogy a beavatkozást követő fél évben ne érje napfény, és értelemszerűen a szoláriumozást is kerülnünk kell (vagy a heget kell valamilyen módon védenünk).

A műtét eredménye

Esztétikai eredmény: A megnyúlt bőr és az esetlegesen felhalmozódott zsírszövetek eltávolításával a hasfal bőrének álló helyzeti feszessége visszaállítható (sajnos a bőr rugalmassága már nem). A nagyobb mértékű megereszkedés – a kötényhas – is látványosan javítható, a teljes has esztétikusabb látványt nyújt majd.

Egészségügyi eredmény: A lógó has az összefekvő bőrterületek gombás bőrbetegségeit okozhatja, a megereszkedett bőr eltávolításával ez is orvosolható.

A hasplasztika műtét során a hasizmok szétcsúszása a hasfal „összeraffolásával” többnyire helyreállítható. Egy nagyon kedvező hozadéka ennek az eljárásnak, hogy hasunk laposabb, derekunk karcsúbb lesz.

Érdemes tehát előzetesen felkészülnünk a beavatkozásra, és úgy szerveznünk mindennapjainkat, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a beavatkozást követő időszak.

A témával kapcsolatban további hasznos információkat találhat honlapunkon: https://topforma.hu/plasztikai-mutetek/hasplasztika

Szeretettel várjuk klinikánkon!

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!