Blog

Orrplasztika: Mire számíthatunk egy orrműtét előtt és után?

- 2020.02.10 -

Cimkék: orrplasztika plasztikai sebészet

Orrplasztika: Mire számíthatunk egy orrműtét előtt és után?

Az orrplasztika népszerű olyan páciensek körében, akik nem elégedett az orruk méretével vagy formájával. A mindenki által ismert esztétikai előnyökön kívül az orrplasztika olyan beavatkozássá fejlődött, ami a légzés problémákat is kezeli sérülés vagy betegség után.

Az orrplasztika célja, hogy megváltoztassa az orr formáját a páciens által vágyottra, miközben megőrzi annak funkcionalitását figyelembe véve az egész arc szerkezetét és a bőr típusát is.

A plasztikai sebészek kombinálják a tudomány és az orrplasztika művészetét, hogy sikeres és hosszantartó eredményeket érjenek el.

 

Gyors tények az orrplasztikáról:

Életkor: általánosságban, az orrplasztikán résztvevőknek felnőttnek kell már lenniük, mivel az arc növekedése tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél idővel befolyásolhatja az orr kinézetét és funkcióját.

A kivételt a születési rendellenességgel rendelkezők jelentik, mint például a nyitott szájpadlással születők.

Az orrplasztika lehetséges tinédzserek számára is, ha tisztában vannak az eljárással és teljes szülői beleegyezéssel rendelkeznek. Ideális esetben a lányoknál 15 vagy 16, fiúknál legalább 17 vagy 18 éves kor a műtét alsó határa.

Egészség: A pácienseknek jó általános egészségi állapotban kell lenniük. Szerencsés, ha nem is dohányoznak, mivel a dohányzás csökkenti a véráramlást és növeli a szövetelhalás esélyét.

Orrsövény kiegyenesítéssel kombinálva az orrplasztika nem csak az önbizalmat növeli, hanem a légzést is könnyebbé teszi.

Kockázatok: Orrplasztika előtt fontos hogy a sebész megbizonyosodjon arról, hogy a páciens teljesen megérti az eljárást annak előnyeivel és esetleges kockázataival.

Az orrplasztika biztonságos eljárás, de fontos hogy kizárólag szakértő plasztikai sebész végezze.

Bizonyos klinikákon 3D képalkotó eszköz segítségével mintákat  nyomtatnak a páciens orráról, és a várható műtét utáni kinézetéről. Ezek az eszközök oktató jellegűek és nem garantálják a pontosan megegyező eredményt. Ennek ellenére segítenek a páciensnek, hogy elképzelhesse a várt eredményeket és kényelmesebben érezze magát a műtét előtt.

Várható eredmény: Az orrplasztika képes az orrnyereg kiegyenesítésére, az orrhegy újraformázása, az orrcimpák megváltoztatására vagy növelni és csökkenteni az egész orr méretét és alakját.

Időtartama: Az orrplasztika nagyjából 1,5-3 órát vesz igénybe és ez általában ambuláns beavatkozás.

Technikák: Zárt orrplasztikánál a bemetszéseket az orrlyukakon belül végzik, ami határt szab a lehetséges változtatásoknak. A nyitott orrplasztika esetében a bemetszéseket az orrlyukak között és belsejében is végzik.

Ezek a bemetszések mindkét esetben jól gyógyulnak és alig láthatóan hegesednek.

Ha szükség van további porcra az orr megváltoztatásához ezeket általában az orrcsont porcos részéből veszik ki. Ismételt orrplasztika esetén (pl. egy elrontott beavatkozást korrekcija esetén) a porcot vehetik fülkagylóból, bordából vagy donor testből is.

A folyékony orrplasztika vagy bemetszés nélküli orrplasztika altatás és műtő nélküli beavatkozás.

Ebben az esetben hyaluronsav injekciókkal töltik fel és változtatják meg az orr formáját bemetszések nélkül.

 

Orrplasztika utáni lábadozás.

A beavatkozás után a páciensek enyhe-közepes diszkomfortérzésre-fájdalomra számíthatnak, amely gyógyszerrel jól csillapítható.

A felépülés első szakaszában a társadalmi érintkezés korlátozott lehet, az arc duzzanata, az esetleges szem alatti véraláfutások vagy orrmerevítő viselése miatt. A műtét utáni héten külső-belső orrmerevítő viselése szükséges, ami megvédi az orrcsontot és a porcokat.

Ezenkívül javasolt két-három hétig a nehezebb testmozgások kerülése, mint pl. a futás úszás stb. Szemüveg hordását nagyjából négy-öt hétig kell kerülni.

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!