Blog

Tényezők, amelyeket át kell gondolni a plasztikai sebészeti beavatkozás előtt

- 2023.05.04 -

Cimkék: mellplasztika konzultáció plasztikai műtét plasztikai sebészet

Tényezők, amelyeket át kell gondolni a plasztikai sebészeti beavatkozás előtt

Bizony, nem elég az elhatározás, bizonyos esetekben ugyanis nem ajánlott a kívánt operáció elvégzése, amelyre a választásunk esett, ám ezek az indokok egy alapos plasztikai sebészeti konzultáción gyorsan feltárhatók.

Egy esztétikai probléma, vagy akár fájdalommal járó testi jellemző évtizedeken át keserítheti meg az életünk, ám koránt sem elég, ha sikerül elhatároznunk magunkat valamilyen megoldás mellett. Ugyanis ahogy az élet más területén, a plasztikai beavatkozások esetén is körültekintően kell dönteni, hogy az egészségünket is figyelembe véve a legmegfelelőbb megoldással oldjuk meg a problémát.

Hosszú ideje okoz önértékelési problémát az elálló fül, hátfájdalmat a mellek mérete, vagy a legkomolyabb edzésmódszerrel sem távozik az úszógumi? Rengeteg problémát oldhat meg a plasztikai sebészet, ám tévhit, hogy minden esetben megoldás, egy sor körülmény befolyásolhatja, hogy ajánlott-e a számunkra a beavatkozás. Vegyünk hát sorra pár releváns indokot, amely az operáció ellen szólhat.

Egészségügyi állapot

Mint minden egészségügyi beavatkozást, a plasztikai műtéteket is nagyon komoly vizsgálatok előzik meg, amelynek eredménye alapvetően befolyásolhatja a döntést. Minden eset egyedi, minden műtét kockázattal jár, szövődmények alakulhatnak ki, és bizonyos egészségügyi problémák alapvetően zárják ki a beavatkozást. Általánosságban azonban a súlyos szív- és érrendszeri betegségek, az aktív fertőző betegségek, a súlyos tüdőbetegségek, a súlyos cukorbetegség, a vérzékenység és az autoimmun betegségek kizáró okai lehetnek a plasztikai műtéteknek. A terhesség is javarészt kizáró ok, ugyanis a várandóssággal nőhet a szövődmények kockázata, ahogy a koraszülésé is. A plasztikai sebésznek mindig értékelnie kell a beteg egészségi állapotát, mielőtt bármilyen beavatkozást elvégezne, és az alapos előzetes vizsgálat segítségével meghatározhatja, hogy az adott beteg alkalmas-e a beavatkozásra vagy sem.

Korábbi műtéti tapasztalatok, szövődmények

A múltban elvégzett műtétek tapasztalatai alapvetően befolyásolhatják a plasztikai sebész döntését a beavatkozással kapcsolatban. Ha egy korábbi operáció során, vagy után valamilyen kockázati tényező már fellépett, az orvos dönthet úgy, hogy az eljárás kockázata meghaladja annak előnyeit.

Nem megfelelő választás

Megesik, hogy az elképzeléseink nem esnek egybe a válósággal, vagyis amit szeretnénk elérni, arra nem a plasztikai sebészet adja meg a választ. A jelentős súlycsökkentéshez például nem elég a zsírleszívás, jelentős zsír esetén életmódváltozásra, a táplálkozási szokások megreformálására lehet szükség, különösen hosszú távon. Az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a testmozgás nem helyettesíthető, márpedig gyakran az álmainkban szereplő elképzelésekhez gyökeres változásra van szükség. Ilyen esetekben a plasztikai beavatkozás sikerét növelheti, ha betartjuk az orvosi életmódtanácsait, amelyekkel aztán hosszú távra biztosíthatjuk a műtéttel járó elégedettséget.

Pszichológiai problémák

A plasztikai műtétek sok esetben arra szolgálnak, hogy javítsák a beteg testképét vagy önértékelését. Ha azonban a betegnek olyan pszichológiai problémái vannak, mint például a testképzavar vagy a szorongás, akkor az orvosok általában nem javasolják a beavatkozást. Emellett bizonyos fóbiák vagy korábbi rossz tapasztalatokból táplálkozó félelmek esetén érdemes előbb a lelki egyensúlyt helyreállítani, mielőtt jelentős változások mellett döntünk a testünket illetően.

Dohányzás

A dohányzás nem kizáró ok, de ronthatja a beteg gyógyulási esélyeit és növelheti a komplikációk kockázatát, erre a plasztikai műtéti konzultáción az orvos is felhívja a figyelmet.

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!