Blog

10 érdekes tény a szemhéjplasztikáról

- 2022.11.10 -

Cimkék: plasztikai sebészet plasztikai sebészeti szakrendelés szemhéjplasztika plasztikai sebészet időpont szemhéjfelvarrás

10 érdekes tény a szemhéjplasztikáról

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb plasztikai beavatkozás a „blefaroplasztika”, más néven a szemhéjplasztika. A szem körüli bőr megereszkedése ugyanakkor nem csak szépészeti szempontokat figyelembe véve probléma, súlyosabb esetekben a látást is akadályozhatja. Összeszedtünk hát 10 érdekességet a szemhéjplasztikáról!

Gyakran a szemhéjak körüli bőr öregedése a leglátványosabb: a felső részen a bőr megnyúlik, „lógni” kezd, míg az alsó terület öregedésének jellemző jele a „táskás szem". A felső szemhéj ráncosodása akár a látóteret is csökkentheti, míg az alul kialakult táskák akár anyagcsere betegségre is utalhatnak. De szerencsére van megoldás!

Akár esztétikai, akár egészségügyi szempontból döntünk a szemhéjplasztikai műtét mellett, aránylag kis beavatkozással nagyon látványos eredményt lehet elérni. Nem csoda, hogy az egyik leggyakoribb plasztikai műtét a világon, de ne szaladjunk előre! Jöjjön 10 érdekesség a szemhéjplasztikáról!

szemhejplasztika-topforma-nőszemhejfelvarras utan-02

1. Az egyik legnépszerűbb szépészeti beavatkozás

A Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebész Társaság (International Society of Aesthetic Plastic Surgery, ISAPS) 2020-as felmérése szerint egy évvel korábban a szemhéjplasztika volt a harmadik leggyakoribb plasztikai beavatkozás a világon a mellnagyobbítás és a zsírleszívás után.

2. Már az ókorban is volt „blefaroplasztika”

A görög eredetű kifejezés a blepharon (szemhéj) és a plassein (formálni) szavak összefonódásából jött létre. Az ókori görögök és rómaiak különböző betegségek kezelése céljából már végeztek el hasonló beavatkozásokat, Aulus Cornelius Celsus első századi római könyvében pedig le is írta, hogy a bőrt a szemhéjak feszesítése céljából alakítják ilyen esetben.

3. Alul vagy fölül, vagy együtt

Van, hogy elég csak az alsó, vagy a felső szemhéj korrekciója, ám nagyon gyakran a teljes szemhéj alakítására szükség van. Bizonyos esetekben néha elegendő valamilyen töltőanyag, pl. saját zsír megfelelő bejuttatása, hogy a szem alatti karikák megszűnjenek.

4. Altatás nem szükséges

A szemhéjplasztikai műtét helyi érzéstelenítéssel zajlik, vagyis nem igényel altatást. Az érzéstelenítés után a szemhéjplasztika maga nem jár fájdalommal. A műtét után a seb eltakarásához kis ragasztócsík elegendő, ez a látást nem akadályozza.

5. Napszemüveg legyen velünk

A bevérzések miatt napszemüveg használata ajánlott. Az operáció nem igényel hosszabb kórházi ellátást, már a beavatkozás napján hazamehet a páciens, de a következő napokban, hetekben napszemüveg viselése indokolt lehet.

6. A hegek gyorsan gyógyulnak

A varratokat már 5 nap után el lehet távolítani. A szemhéj körüli sebek nagyon szépen és gyorsan gyógyulnak, a heg akár már néhány hét eltelte után alig felfedezhető.

7. A szemész is javasolhatja

A felső szemhéj megműtése gyakran nem elsősorban esztétikai indokok alapján történik, a látás javítása is cél lehet. A megereszkedett bőr zavarhatja a perifériás látást, ez pedig a szemöldökök ösztönös emelgetéséhez, vagy a fej tartásának önkéntelen megváltozásához vezethet. Ilyen esetben a látás segítése szempontjából hasznos a szemhéjplasztika.

8. A „karikás szem” akár betegségre is utalhat

A szemhéj alsó részén megjelenő sötét foltok a bőr elvékonyodása, a zsírszövet sorvadása miatt alakulhatnak ki, de van, hogy valamilyen anyagcsere-betegség áll az elváltozás hátterében, és a „táskák” egy komolyabb baj kialakulásának az első jelei. Ilyenkor természetesen a műtétet megelőző vizsgálatok elvégzése különösen fontos, hogy még időben megelőzhető legyen egy jelentősebb egészségügyi probléma.

9. Alacsony a kockázat

Minden műtét kockázatokkal jár. Ám a szemkörüli szépészeti operációk jól kidolgozott beavatkozások, amelyek a rizikófaktora alacsony. Ráadásul a betegek tovább csökkenthetik ezt a tényezőt, ha betartják a műtét utáni utasításokat.

10. Tartós eredmény

A szemhéjak gyógyulása gyorsan zajlik, és eredménye rögtön szemmel látható, és szemmel tapasztalható. A szem megfiatalítása hosszú ideig tarthat, az eredmény pedig kiegészítő, például valamilyen feltöltési eljárással még tovább fenntartható.

 

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!