Blog

Botoxszal a migrén ellen? Igen!

- 2023.01.11 -

Cimkék: ajakfeltöltés plasztikai műtét ráncfeltöltés

Botoxszal a migrén ellen? Igen!

A botoxra úgy tekintünk, mint a ráncok elleni csodaszerre, ám nem csak a bőr kisimításában játszhat fontos szerepet. Kevésbé ismert, hogy a migrénes fejfájást is hatékonyan kezelhetjük vele.

Az alábbiakban egy amerikai nő meséli el a történetét, amelyből kiderül, hogy a plasztikai beavatkozások olykor speciális egészségügyi problémákat is megoldhatnak. A történet szerint a botox ezesetben hosszú évek óta kínzó migrénes fejfájásnak vetett véget, visszaadva ezzel főszereplőnknek a nyugodt, fájdalommentes életet.

„Körülbelül egy évvel ezelőtt a migrénes kezeléseim során falba ütköztem. Öt évnyi neurológussal való munka után csendben feladtam. A kognitív viselkedésterápiától kezdve a görcsoldókig mindent kipróbáltam a megelőzésükre; a potenciális kiváltó okokat úgy kerültem, mint a pestist. De semmi sem volt igazán hatékony, és a neurológusom azt javasolta, hogy inkább a stresszoldásra összpontosítsak, ami olyan, mintha azt mondanám a víznek, hogy próbáljon meg kevésbé nedves lenni.

Volt azonban egy utolsó lehetőség a migrén kezelésére, amire mindig is kíváncsi voltam: a botulinum toxin, más néven botox. Az injekciós kezelés, amely arról ismert, hogy a finom vonalak és ráncok csökkentésére használják a ráncokért felelős izmok megbénításával. A botoxot 2010-ben hagyták jóvá a krónikus migrén kezelésére, amelyet havi 15-nél több fejfájásos nappal definiáltak. Egy migrénben szenvedő társam nemrég kapta meg, és azt javasolta, hogy váltsak neurológust, és folytassam a kezelést.

Nem volt vesztenivalóm, ezért felkerestem egy New York-i neurológust. Bonyolult megmagyarázni a botox működésének fiziológiai mechanizmusát, mivel a migrén kezdetben nem teljesen ismert. A doki szerint a migrénes emberek agya "túlságosan izgatott", ami azt jelenti, hogy egy apró, látszólag ártalmatlan kiváltó ok (például a légnyomás változása, a dehidratáció vagy a hormonszint) is okozhat migrént.

– A migrénes ember éppen a küszöbön áll, hogy elindítsa a kémiai és elektromos események nagy kaszkádját – mondta az orvos. A migrénes emberek 25-30 százalékánál négy szakasz jelentkezhet: vizuális aura, szúró fejfájás, hányinger és hányás, amely másnapossághoz hasonló leállással végződik.

A botox a szakértők szerint egy nagyon specifikus neurotranszmissziót blokkol, amely jelet küld egy neuronból egy izomba, és felszabadítja a fájdalomátvivő anyagokat.

– A botox teljesen megbénítja ezt az egész folyamatot, így az idegsejt nem tud kommunikálni az izommal – magyarázta specialista. – Ha háromhavonta befecskendezik a fejbőrbe, a nyakba, a vállakba, a halántékba és a homlokba, a botox akár 50 százalékkal is csökkentheti a migrénes megbetegedések számát.

De még azok, akik nem szenvednek „krónikus” migréntől, de havonta néhányszor borzalmas fejfájás gyötri őket, is profitálhatnak a botoxból. Vannak betegek, akik féloldali bénulás miatt éreznek migrénes fejfájást. Mások minden hónapban a sürgősségi osztályon találják magukat migrénnel, mert félnek.

Egy konzultáció és két további megelőző gyógyszer kipróbálása után (hogy bizonyítsam, igen, mindent kipróbáltam), a botoxot az egészségbiztosítás is jóváhagyta. Nagyon akartam, hogy ez a kezelés beváljon, és aggódtam, hogy ha nem, újra a kiindulópontra kerülök. Az, hogy 26 injekciót kapok a fejembe és az arcomba, szintén kissé megrázó volt. Emellett egy hiúságtól ódzkodó anyukával nőttem fel, aki nem hisz még a körömfestésben sem, nemhogy a plasztikai műtétekben. Emellett szükségem volt arra, hogy utána is ki tudjak fejezni némi érzelmet, de a doktor megnyugtatott, hogy az arcom rendben lesz.

Meglepő módon az injekciók egyáltalán nem fájtak, ami gyakori a migrénben szenvedőknél, akiknek általában magas a fájdalomtűrő képességük. Azok, amelyek a vállamba kerültek, azonnal ellazították az örökké feszülő hátamat. Napokkal az injekciók után pedig jött a homlokom, és bár sosem vonzódtam a ránctalanító bőrápoló termékekhez vagy kezelésekhez, nagyon tetszik, hogy nincsenek ráncaim. A homlokom olyan sima és egységes, mint egy mázas fánk, és ezt imádom.

De nem a ránctalan homlok volt az, amiért jöttem, ami igazán számított, az az volt, hogyan hat a botox a migrénemre. Egy hónappal az injekciók beadása után már nem volt migrénem. Nulla. Amikor végül egy drámai időjárásváltozás és a sok stressz kiváltotta az egyiket, az sokkal kevésbé volt súlyos, mint a botox előtti migrénem. Régebben az egész életemet befolyásolta, ha migrénem volt, most viszont a fájdalom elviselhető, és képes vagyok túljutni rajta. És ami még fontosabb, a tudat, hogy a botox a testemben egyfajta közlekedési kereszteződést szolgál, hogy megállítsa a felesleges elektromos aktivitást, olyan kontrollt adott a migrénem felett, ami korábban soha nem volt.

Nekem a botox bevált, de a migrén ugyanolyan egyéni, mint azok az emberek, akiket érint. Ugyanezen a ponton, ha migrénnel küzd, a legjobb, ha olyan fejfájás-specialistát keres fel, aki jártas és tapasztalt a fejfájás-rendellenességek diagnosztizálásában és kezelésében.”

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!