Blog

Gyógynövények, amelyek segíthetik a sebgyógyulást a plasztikai műtétek után

- 2023.05.31 -

Cimkék: plasztikai műtét plasztikai sebészet plasztikai sebészeti szakrendelés

Gyógynövények, amelyek segíthetik a sebgyógyulást a plasztikai műtétek után

A plasztikai műtétek sikerének egyik faktora a beavatkozás helyének megfelelő ápolása, hogy a bőrszövet a lehető legtökéletesebben gyógyuljon. Ebben nagy szerepe van a műtét utáni kezelésnek, amelyben a gyógynövények a páciensek segítségére lehetnek.

Minden műtét kockázattal jár, ez minden plasztikai sebészeti konzultáción el is hangzik, ám nemcsak a beavatkozástól, hanem az azt követő kezelésektől is függhet a páciens elégedettsége. A sebek megfelelő kezelése elengedhetetlen a gyógyuláshoz. Ez magában foglalhatja a seb tisztítását és fertőtlenítését, a varratszedést és a sebgyógyulást elősegítő kötszer alkalmazását.

A hegek kezelésének részeként masszázst is alkalmazhatnak. A finom masszírozás segíthet a hegek rugalmasságának és simaságának növelésében. Az orvos vagy a terapeuta által ajánlott speciális masszázstechnikákat kell alkalmazni. A lézerterápia hatékony lehet a hegek kezelésében. A lézerfény segítségével a hegek kisebbé, halványabbá és kevésbé észrevehetővé válhatnak.

Ugyanakkor sok speciális hegkezelő krém és kenőcs elérhető, amelyek segíthetnek a hegek gyógyulásában. Ezek az árucikkek általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek elősegítik a sebgyógyulást és csökkentik a hegek láthatóságát. Minden eset lehet egyedi, de számos gyógynövény segíthet céljaink elérésében, ezeket vesszük sorba.

Kamilla

A kamilla gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásáról ismert. Készíthetünk kamillateát, amelyet langyosan használhatunk sebkimosáshoz vagy kompressziókhoz a plasztikai műtétek után.

Körömvirág

Ez a gyógynövény valóságos csodaszer a sebgyógyításban. A körömvirág rendelkezik gyulladáscsökkentő, antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságokkal. Készíthetünk körömvirágkrémet vagy kivonatot, amelyet közvetlenül a sebre lehet alkalmazni. 

Levendula

A levendula gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Az illóolaját hígítva is használhatjuk a seb kezelésére vagy a sebek kezelésére szánt fürdővízhez adhatjuk.

Aloe vera

Az aloe vera gél serkenti a sebgyógyulást és segít csökkenteni a gyulladást. Közvetlenül alkalmazhatjuk gél formájában a sebre. A növény akár városi környezetben is jól érzi magát cserépben, így akár saját készítményt is csinálhatunk.

Teafaolaj

A teafaolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Kis mennyiségben hígítva alkalmazható a seb tisztítására a bőrre történő felvitellel, ezzel csökkentve az esélyét a bár látványos elváltozásának.

Fontos ugyanakkor, hogy gyógynövényeket csak kívülről alkalmazzuk a sebekre, és előzetesen konzultáljunk az orvossal, különösen súlyos vagy mély sebek esetén. Ezenkívül mindenkinek egyedi reakciói lehetnek a gyógynövényekre, ezért figyeljünk a bőr reagálására, és ha bármilyen nem kívánt tünet jelentkezik, forduljunk szakemberhez.
Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!