Blog

Miért alakulnak ki a ráncok, és mit lehet tenni ellenük?

- 2023.05.10 -

Cimkék: plasztikai sebész szakorvos plasztikai sebészet ráncfeltöltés

Miért alakulnak ki a ráncok, és mit lehet tenni ellenük?

Az idő múlásának egyik biztos jele, hogy a test különböző részein kisebb, nagyobb barázdák alakulnak ki a bőrön, amelyek ellen azonban megoldást tud nyújtani a plasztikai sebészet.

A ráncok kialakulása több tényezőre vezethető vissza, ám mindben közrejátszik az idő múlása, vagyis az öregedés. Ahogy telik az idő, szervezetünk változik, bőrünk rugalmassága és kollagén tartalma csökken. Ez pedig alapvetően befolyásolja a bőr feszességét. A gravitáció pedig tovább ront a helyzeten, a bőr idővel megnyúlik, bizonyos helyeken lógni kezd, míg máshol mély ráncok alakulnak ki. 

Mi a kollagén?

A kollagén egy olyan fehérje, amely az emberi szervezetben megtalálható és alapvető szerepet játszik a kötőszövetek felépítésében. A kollagén a bőr, az ínak, a csontok, a porcok és más szövetek fő alkotóeleme. A kollagén olyan rostokból áll, amelyek erős és rugalmas szerkezetet képeznek. Ez a fehérje segít fenntartani a bőr feszességét és rugalmasságát. Az idő múlásával a kollagén termelése a szervezetben csökkenhet, ami a bőr öregedéséhez és a ráncok kialakulásához vezethet.

A kollagén fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásában is, segítve a sejtek újjáépülését és a szövetek regenerálódását. Amellett, hogy a kollagén erősíti az ízületeket és a csontokat, támogatja a haj és a körmök egészségét, valamint fontos szerepet játszik a fogíny és a fogak egészségének megőrzésében is. Különféle kollagén típusok léteznek, amelyek eltérő szerepeket töltenek be az emberi szervezetben. Táplálékkiegészítők vagy kozmetikumok formájában is bevihető ugyan, azonban az is igaz, hogy a kollagén felszívódása az emberi szervezetben változó lehet, és az életmód és más tényezők is befolyásolhatják.

Mi gyorsítja fel a bőr öregedését?

Több tényező is a bőr ráncosodásához vezethet. Az egyik legfőbb tényező az UV-sugárzás, amelyet a napfény tartalmaz. Az UV-sugárzás káros hatással lehet a bőrre, és elpusztíthatja a kollagén és elasztin rostokat, amelyek a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelősek. 

A dohányzás is negatív hatással van a bőrre. A cigarettafüstben található káros anyagok csökkentik a bőr vérellátását és oxigénellátását. Emellett a dohányzás növeli a szabadgyökök képződését a szervezetben, amelyek károsíthatják a bőrsejteket és elősegíthetik a ráncok kialakulását.

A helytelen táplálkozás is hatással lehet a bőr állapotára. Az egészségtelen étrend, a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztása elősegítheti az oxidatív stresszt a szervezetben. Az oxidatív stressz károsíthatja a bőrsejteket és felgyorsíthatja a ráncok megjelenését.

Mit lehet tenni a ráncok ellen?

Fontos megfelelően védeni a bőrt az UV-sugárzástól, tanácsos kerülni a dohányzást és egészséges életmódot folytatni, amely magában foglalja az egészséges táplálkozást és a megfelelő hidratálást. Ez segít csökkenteni a ráncok kialakulását és lassítani a bőr öregedését.

Meg kell jegyezni, hogy az ételekben található kollagén nehezen szívódik fel a szervezetben. A kollagén szintjének növeléséhez az emberi testben más tápanyagokra, mint például a C-vitaminra, a fehérjékre és az ásványi anyagokra is szükség van.

A plasztikai sebészet a ráncfeltöltéssel már szintén megoldást nyújthat a ráncok ellen. Az alkalmazott anyagok típusa és hatása eltérhet a kezelt területtől és az egyéni körülményektől függően. Ezért, ahogy minden plasztikai beavatkozásnál, előbb konzultáljon plasztikai sebésszel arról, hogy melyik anyag a legmegfelelőbb az igényeinek és elvárásainak. A kollagén mellett a felszívódó hialuronsavval, akrilátok lebomló és nem lebomló típusaival töltik fel a ráncokat, de a kalcium-hidroxilapatitot is gyakran használják esztétikai beavatkozásokban, például ráncfeltöltés során.
Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!