Blog

Mit tegyünk plasztikai műtétek és beavatkozások után a gyors gyógyulás érdekében

- 2022.01.17 -

Cimkék: mellfelvarrás mellkisebbítés mellnagyobbítás mellplasztika mellplasztika konzultáció

Mit tegyünk plasztikai műtétek és beavatkozások után a gyors gyógyulás érdekében

Ha már van időpontunk, vagy tervezünk valamilyen kozmetikai beavatkozást, a megfelelő előkészületek és bizonyos szabályok betartása nagyban segíthetnek a felépülési időszak lerövidítésében és a beavatkozás sikerességében. A gyógyulás sebessége ugyan emberenként változó, de ezekkel az egyszerű dolgokkal az operáció utáni napokat kényelmesebbé és stresszmentesebbé tehetjük. Némi otthoni előkészülettel a beavatkozás előtt még komfortossá tehetjük a felépülés időszakát is. Az orvosod biztosan el fog látni instrukciókkal, hogy mit tegyél, és mit ne tegyél műtét után. Ezek a műtét fajtától függően változóak. Egy dolog azonban mindegyikre igaz: A páciensek sokkal jobban érzik magukat, ha stresszmentes, nyugodt környezetbe térnek haza! Ennek fényében összegyűjtöttük a leghasznosabb előkészületeket és jó tanácsokat.

Kényelmes lábadozó környezet megteremtése

 

A komfortos ágy vagy kanapé, amin mozdulatlanul, megfelelő testhelyzetben tudunk pihenni természeten nagyon fontos, de egyéb dolgokra is szükséged lesz.

 

Azonban mellnagyobbító műtét, vagy mellfelvarrás után ez nem elegendő. Tervezzünk minimum 2 hétre. Gondoskodjunk róla, ha kis gyerekünk van, akkor legyen ott velünk valaki, aki fel tudja emelni, fürdetni. Gondoskodjunk arról is, hogy legyen, aki bevásárol helyettünk, mert a cipekedés sem javallott. Kutyasétáltatást is ajánlott kihagyni, főleg, ha közepes termetű vagy nagyobb kutyánk van.

 

Kézfertőtlenítő

 

Műtét után nem lehet elégszer kezet mosni. A kézfertőtlenítő gyakori használata megelőzi az esetleges fertőzéseket. Ezen kívül a fürdőszobában legyen előkészítve antibakteriális szappan is.

 

Gyógyszerek

 

Az orvosod fel fog írni antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat. Váltsd ki őket a műtét előtt! Ha a hazatérés után jut eszedbe, kellemetlen élményben lehet részed miközben a fájdalomcsillapítóra vársz a nyugodt pihenés helyett...

 

A műtét fajtája és az adott gyógyszerektől függően az orvosod felírhat szorulás és felfúvódás elleni készítményeket is, amit a fájdalomcsillapítók és a huzamosabb fekvés okozhatnak. Ezek a készítmények tabletta, folyadék vagy extra rost bevitel formájában lehetnek.

Legyen ez is kéznél az esetleg kialakuló kellemetlen érzések elkerülése végett.

 

Veszély helyzet esetén hívható számok

 

A mai digitális világunkban az orvosod száma nyilván a telefonodban van, de azért ne felejtsd el felírni egy papírra is, ha esetleg lemerülne a telefonod vagy elromlana.

Egy gyors hívás lehet a döntő egy felesleges stresszes út, és egy békés esti alvás között.

 

Zenék, filmek, könyvek.

 

A lábadozás mindig unalmas sok fekvéssel, üldögéléssel. Főleg mikor szívesen csinálnánk más dolgokat is. Készíts be előre jó pár filmet amit meg akartál már rég nézni, rendeld meg a könyvet amit már régóta kinéztél magadnak. Töltsd fel a tablet-et, laptopot, tölts le rá játékokat. Szedd össze és készítsd be a kedvenc magazinjaidat.

 

Sebkenőcs

 

Az orvosod el fogja mondani milyen termékkel kezeld a bemetszések helyét; megfelelő mennyiséget vásárolj belőle, és legyen a közeledben.

Helyesen kezeld a sebeid, egyes páciensek „túl” tisztán akarják tartani a varrataik és fertőtlenítő szerekkel dörzsölik, tisztogatják.

Ezt csak akkor tegyük, ha erre az orvos kifejezetten utasít, ellenkező esetben soha.

Egy kis langyos enyhén szappanos víz teljesen megfelelő.

Lehet, hogy nem szép, de a műtéti sebeken, (ahogy egy hétköznapi horzsolásnál is történik) var fog képződni. Ennek a lekaparászása, leszedése csak lassítja a seb gyógyulását és növeli a fertőzés esélyét, ezért ne tegyük.

 

 

Kísérd figyelemmel a varrataid.

A sebeid nézegetése nyilván nem a kedvenc elfoglaltságod lesz, de nagyon fontos, hogy megtedd naponta többször is. Ha nehezen látható helyen van, használj hozzá tükröt. A varrat körüli szövet rózsaszín vagy vörös? A varratok egyben vannak, nem nyílt szét a seb? Rendszeres ellenőrzéssel megbizonyosodhatsz, hogy megfelelően gyógyulsz és nincs-e esetlegesen fertőzésed.

 

Hidratálás

 

A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztástól gyorsabban gyógyulsz.

Legyél benne biztos, hogy elég víz legyen mindig a közeledben. Igyál bőven, hogy a tested természetes gyógyító mechanizmusa optimálisan dolgozhasson. Ezen kívül a sok folyadék miatt hamarabb ürülnek ki a szervezetedből az altatásnál használt gyógyszerek maradékai.

 

Segítség.

 

Szervezd úgy a műtét utáni legalább pár napot, hogy mindig legyen egy segítő ember a közeledben. Ilyenkor elesettnek és sérülékenynek érezheted magad, jó, ha van valaki, akiben megbízol, támogat és elintézi az otthoni feladatokat helyetted.

 

Étkezés

 

Enni kell, ezért nagy segítség, ha több napra előre bekészítesz a hűtőbe lefagyasztott ételeket, gyorsan elkészíthető tápláló fogásokat. Ha nem kell valamilyen diétát tartanod a műtét után, akkor kényeztesd magad és a kedvenc ételed is legyen előkészítve.

 

Kényelmes ruhák

 

A lábadozás időszaka nem a divaté, hanem a kényelemé. Ezért viseld azt, ami kényelmes, még ha lyukak is vannak rajta. Bő ruhát viselj, főleg a varratok környékén. Minél szellősebb annál jobb, még ha ez azt is jelenti, hogy a férjed pizsamáját is kell viselned.

 

Kövesd az orvosod utasításait!

 

Egy szimpla instrukció, mint például a műtét után „kádban fürödni tilos” lehet, hogy furán hangzik, de nem véletlenül adják ki. Ha az orvosod azt mondja, hogy pl. csak zuhanyozni szabad, nincs sportolás, vagy nem emelhetsz 2 kilónál nehezebb tárgyakat a lábadozás első pár hetében, arra bizonyosan jó oka van, ezért tartsd is be.

 

Mozgás

 

Egy kis sétálás az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz magadért a műtét utáni időszakban.

Nem tűnik olyan nagy számnak, és lehet nem is kellemes élmény, de az esetleges szorulás megelőzésén kívül, egy kis járkálás megelőzheti az olyan komoly szövődmények kialakulását, mint a mélyvénás trombózis vagy a tüdőgyulladás.

 

Napsütés

 

Az UV sugárzás árthat a sebek megfelelő gyógyulásának ezért kerüljük a közvetlen napfényt. Ha mégis ki kell mennünk, akkor ha lehet, használjunk naptejet, kalapot stb.

 

Kétségek

 

Minden beavatkozás után, de főleg a komolyabbaknál érezhetünk kétségeket.

Emlékezz rá, hogy nem ok nélkül döntöttél a műtét mellett. Fontos, hogy továbbra is hallgass arra az okra és ne vond kétségbe a saját döntésedet. Úton vagy, hogy a legjobb önmagad legyél!

 

Búcsúzóul:

 

A lábadozás nem egy komplikált feladat, de bizonyos időbe és energiába telik az orvosod által kiadott utasítások betartása. Meglepően sok ember nem tartja be teljesen a felsoroltakat és aztán meglepetésként éri őket, ha fájdalmaik vannak, lassan gyógyulnak vagy mindkettő.

A testednek idő és nyugalom kell a gyógyuláshoz, és nem tűri jól, ha siettetik vele. Viszont ha okosan cselekszünk az megrövidíti a lábadozás idejét, és így gyorsan visszatérhetünk a mindennapi életünkhöz és aktivitásunkhoz!

 

 

 

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!