Blog

Nem csak az idősebb korosztályoké az arcplasztika világa!

- 2024.05.09 -

Cimkék: mellplasztika konzultáció plasztikai sebész szakorvos ráncfeltöltés

Nem csak az idősebb korosztályoké az arcplasztika világa!

Egy friss felmérés szerint egyre fiatalabbak is arcplasztikai beavatkozásra szánják el magukat, és ez persze korántsem független a technológia fejlődésétől, valamint a beavatkozások hozzáférhetőségétől.

A pandémia után a 2023-as esztendő lehetett az első olyan év, amely kapcsán egyáltalán érdemes nyomon követni a plasztikai sebészet világának statisztikáit, és ha már, érdemes oda is figyelni a számok alakulására. A szépészeti beavatkozások világszerte átalakulóban vannak, és jól mutatják az iparágban zajló folyamatokat is, ezek közül veszünk górcső alá párat. Azzal, hogy az élet visszatért a járvány előtti aktivitási szintre, a plasztikai sebészeti, de a nem invazív kezelések iránti kereslet is fellendült. Ennek bizonyítéka egy új felmérés, amely elsősorban az arcplasztikai számokra koncentrál.

Felesleges ecsetelni, hogy az elmúlt években milyen jellegű technikai robbanás zajlott le a világban, a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és a robotika a plasztikai beavatkozásokat is megreformálta, és már nemcsak a diagnosztika, de a gyakorlati beavatkozások szintjén is jelentős a változás. Ennek eredménye, hogy egyre népszerűbbek az arcfelvarrás különböző módozatai, például a mély síkú ráncfelvarrás, arcfeltöltés.

A ráncfelvarrás, amelyet más néven faceliftnek is neveznek, az egyik legismertebb és leggyakrabban végzett plasztikai sebészeti eljárások közé tartozik. A modern arcfelvarrás módszerei az 1900-as évek elején kezdtek el kialakulni, de az eljárás igazi népszerűsége és fejlődése azután kezdődött, amikor az esztétikai sebészet területe elkezdett elválni a rekonstruktív sebészetétől az 1960-as években és 1970-es években.

Bár ahogy a legtöbb szépészeti beavatkozás esetében, így az arcfelvarrás kérdésében sincs megfelelő életkor, tekintve, hogy az öregedés jeleinek megjelenése nem életkor függő, sokkal inkább alkati kérdés. De természetesen általában a 40, 50, 60-as korosztályok érdeklődtek iránta a leginkább, ám a legújabb statisztikai adatok szerint egyre fiatalabbak is választják ezt a beavatkozást, amely már megelőző jelleggel is működhet.

Sőt, az egészen fiatalok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a facelift jellegű beavatkozások iránt, még ha nem is a szükség hajtja a kíváncsiságukat, hanem inkább a TikTok közössőgi médiában nagy sikerrel publikált videók. A legfiatalabb korosztályok már sokkal könnyebben kerülnek tisztába azzal, hogy melyik plasztikai sebészeti beavatkozásra van szükségük, és azzal is tisztában vannak, hogyan érdemes belekezdeni a megelőzésbe.

Számukra a nem invazív eljárások váltak a legvonzóbbá, tekintve, hogy ezek sokkal hatékonyabb preventív hatással rendelkeznek, és még a szövődményektől, mellékhatásoktól is mentes. A minimálisan invazív eljárások közül a három leggyakoribb a neurotoxinos kezelés, a töltőanyagok és a helyi kezelések (mikro-needling és kémiai hámlasztás) voltak. Az orrplasztika továbbra is a 34 év alatti betegek körében a legkeresettebb műtét.

Kortól függetlenül magától értetődő, hogy ezek a beavatkozások elsősorban a nők körében népszerűek, de a plasztikai sebészek fel vannak rá készülve, hogy a nemek aránya jelentősen meg fog változni a közeljövőben, és a férfiak körében is népszerűbbek lesznek ezek a fiatalos külsőt egyre hatékonyabban megtartó eljárások. A fiatalabb korosztályok és a férfiak érdeklődését pedig tovább fokozza majd a következő években a mesterséges intelligencia térnyerése az esztétikai orvoslásban, ahogy a sebészek integrálják ezt a technológiát az arcvonások jobb elemzésére, mind a szépészeti, mind a helyreállító sebészeti munkájuk irányítására, és a beavatkozások kimenetelének időbeli előrejelzésére. Az olyan dolgok, mint a 3D-s képalkotás, lehetővé teszik a lehetséges eredmények szimulálását a pontosabb kezeléstervezés, az injekciós anyagok elhelyezése és így tovább. Egyedi, számítógéppel generált implantátumok állnak rendelkezésre az arckontúrproblémák jobb javítására vagy rekonstrukciójára.

Az invazív beavatkozások mellett várhatóan a tűvel végzett feltöltések is változás előtt állhatnak, mivel ezek a beavatkozások egyelőre még látványos, néha kevésbé természetes eredménnyel járnak, ami a páciensek legnagyobb félelme. Ezért nem nagy kockázat megjósolni, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a természetesebb eredményekre és a méltóságteljes öregedésre.

Vissza

Ingyenes plasztikai sebészet konzultáció!